StoryEditor

Prešov kráča od jedného extrému k druhému

20.09.2005, 00:00
Prešovskí poslanci sa dlho nevedeli dohodnúť, kde postavia priemyselný park. Teraz sa v okolí šarišskej metropoly pripravujú hneď štyri priemyselné zóny.
Prešovská radnica sa dohodla s developerskou firma IPZ a požiadala o podporu zo štrukturálnych fondov EÚ - z európskych peňazí by sa mala zaplatiť infraštruktúra nového priemyselného parku pri obci Záborské. Ďalších 225 miliónov chce radnica od štátu. Ako povedal člen Dozornej rady IPZ Miroslav Remeta, aj tieto prostriedky chcú použiť na vybudovanie infraštruktúry. Mestské zastupiteľstvo zároveň odsúhlasilo, že kapitálovo vstúpi do IPZ, kde bude mať 34-percentný podiel na majetku.
Vedúci prešovského stavebného úradu Marián Harčarík potvrdil, že 2. septembra vydali rozhodnutie o umiestnení priemyselného parku v Záborskom a povolenie na výstavbu rozvodov vody, kanalizácie, elektriny a zemného plynu. IPZ disponuje 30-hektárovým pozemkom a získal už prvého investora, ktorého meno však Remeta nechcel špecifikovať. Povedal, že podniká v oblasti dodávok pre automobilový priemysel, v Záborskom chce zamestnať 400 ľudí a investovať asi osem miliónov eur.
Podľa už dávnejšie zverejnených informácií o Záborské prejavila záujem nemecká firma Fritz Gruppe. Tento výrobca tesniacich profilov a ďalších komponentov z plastov a gumy pre automobilový priemysel už na Slovensku podniká, jeden závod má v Malackách. V Záborskom chce do piatich rokov zamestnať najmenej 400 ľudí a investovať v prvej etape asi 400 miliónov korún.
Pri Prešove, ktorý si dlho nevedel vybrať lokalitu pre priemyselný park, teraz vznikajú ďalšie priemyselné zóny vhodné na investovanie. Po IPZ najviac postúpila firma RoTTel a jej developerská divízia Invest Assistance, ktorá pripravuje 50-hektárový areál Záturecká pri obci Haniska. Ako súkromná firma sa neuchádza o podporu EÚ. Aj tento developer už má investora, ale ani riaditeľ divízie Igor Gula o ňom nechcel
hovoriť. "Ešte súťažíme o tohto investora z potravinárskeho sektora s iným mestom na západnom Slovensku," vysvetlil. Dodal, že tento mesiac očakávajú územné rozhodnutie stavebného úradu a do novembra by chceli položiť infraštruktúru. Investor chce začať stavať ešte v decembri.
V tesnom susedstve Zátureckej, za areálom spoločnosti ZVL, vzniká tretia priemyselná lokalita - Lominová so 70 hektármi pozemkov. Prešov už pripravuje túto lokalitu na územné konanie. Vo výberovom konaní na spracovateľa dokumentácie uspel Stavoprojekt Prešov, ktorý má pripraviť a odovzdať potrebné dokumenty do novembra.
Prešovská radnica pripravuje do územného konania aj 182 hektárov v Grófskom. V tomto prípade je však vážnym problémom vyše 700 vlastníkov pôdy, pričom viacerí z nich sú neidentifikovateľní.

Súkromní developeri sú oveľa ďalej
V okolí Prešova sa momentálne pripravujú pre investorov štyri priemyselné zóny. Igor Gula, ktorý je aj poslancom prešovského mestského zastupiteľstva, pripúšťa, že ich je na jedno mesto priveľa. "Prešov sa už dávnejšie mal rozhodnúť, na čo bude klásť dôraz. Minimálne dva roky od nástupu nového vedenia sa prakticky nič neurobilo. Minulé vedenie mesta preferovalo Grófske, neurobilo však kroky k vlastníkom pôdy. Súčasný primátor presadzuje Lominovú, ale tiež váhal s konkrétnymi zmluvami s majiteľmi pozemkov. Po dvoch rokoch mesto dospelo k súčasnému stavu. Súkromné firmy žijú v inom priestore, aj preto sú Záborské a Záturecká oveľa ďalej ako ostatné lokality," povedal Gula.

Lokality, kde sa uvažuje s výstavbou primyselného parku
Lokalita Rozloha Štádium
Záborské 30 ha Vydané stavebné povolenie na infraštruktúru
Záturecká 50 ha Tesne pred územným rozhodnutím
Lominová 70 ha Príprava na územné konanie
Grófske 182 ha Neidentifikovaní drobní vlastníci pôdy
Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. jún 2024 13:10