StoryEditor

Oligarchia ponúka peniaze väzniciam

19.08.2005, 00:00

Keď v minulých rokoch prosili predstavitelia ruských väzníc bohatých oligarchov, aby finančne prispeli na ich modernizáciu, reakcia neprišla žiadna. Teraz, keď pár z nich väzenské podmienky zažíva na vlastnej koži, ponúkajú peniaze plným priehrštím. Väznice však už nemajú záujem. Informoval o tom denník The Moscow Times.
"V 90. rokoch som rozposlal oligarchom listy, aby pomohli odsúdeným a poskytli nám financie na opravu budov, výstavbu nemocníc a iné. Ani jeden nereagoval," povedal v priestoroch jednej z najznámejších väzníc Matrosskaja Tišina pre denník Rossijskaja Gazeta šéf Federálnej väzenskej služby Ruska Jurij Kalinin. Ako dodal, teraz, keď to už od nich nikto nechce, peniaze ponúkajú. "Vedenie väzníc ich však už teraz neprijme, je príliš neskoro."
Najznámejším väzňom v Matrosskej Tišine, inak jednej z najlepších väzníc v Rusku, je bývalý šéf Jukosu a kedysi najbohatší muž v krajine Michail Chodorkovskij, ktorý si tu odpykáva 9-ročný trest za daňové úniky. Medzičasom sa však odvolal a čaká na rozhodnutie vyššieho súdu. Aj keď ani on pôvodne nereagoval na žiadosti Kalinina, po zatknutí sa rozhodol vytvoriť fond na pomoc väzňom. K jeho realizácii ešte nedošlo, pravdepodobne vznikne až po tom, keď oligarcha vyčerpá všetky odvolania. Potom by však mal slúžiť najmä na rozšírenie knižníc vo väzniciach a podporu väzňov vracajúcich sa z nápravných ústavov. Aj ďalší oligarcha Vladimir Gusinskij prispel peniazmi na podporu väzníc a tiež mu to zišlo na um v čase, keď vo väznici Butyrskaja strávil v roku 2000 kratší čas vo väzbe po obvinení z daňových únikov. Jeho 144-tisíc dolárov smerovalo najmä na prilepšenie stravy, nákup liekov a zdravotníckych prístrojov, posteľnej bielizne, vybavenie kuchyne a administratívy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 06:51