StoryEditor

Euro brzdí svetovú ekonomiku, tvrdí šéf Saxo Bank

23.09.2013, 11:47
Euro je odsúdené k zániku. Podľa šéfa Saxo Bank existujúci model eurozóny nefunguje.

Existujúci model eurozóny nefunguje. Zle nastavená spoločná mena sedemnásť členného bloku znemožňuje hospodárske oživenie a bude musieť zaniknúť. To si myslí výkonný riaditeľ Saxo Bank Lars Christensen.

Zaostávanie eurozóny podľa top manažéra značným spôsobom brzdí svetovú ekonomiku. "To nie je problém len pre Rusko, ale pre všetkých," uviedol Christensen pri vystúpení na konferencii v Moskve.

"Euro je odsúdené k zániku. Trvalo desaťročia ho zaviesť a bohužiaľ bude treba dlhú dobu na to, aby sme sa ho zase zbavili," vyhlásil šéf investičnej banky, ktorá v Rusku pôsobí od roku 2011.

Okamžité zrušenie spoločnej meny síce môže dopadnúť katastroficky na niektoré krajiny a ich politických predstaviteľov, ktorí do eura investovali celú kariéru. Projekt eurozóny mal ale základné konštrukčné vady od samého začiatku. "Týchto 17 krajín musí konať ako jeden národný štát, v rámci ktorého platí solidarita bohatších oblastí s chudobnejšími a v ktorom ľudia akceptujú transferové platby. Od 17 krajín však takúto solidaritu očakávať nemôžete," vyhlásil Christensen.

Pripojil sa tak k názoru najtvrdších kritikov eura, medzi ktorých patrí napríklad bývalý český prezident Václav Klaus. Podľa nich bol projekt kvôli fundamentálne chybnej koncepcii od začiatku odsúdený na neúspech. Vinu Christensen nechce pripisovať ani jednotlivým členským štátom, ktoré v minulosti často manipulovali so štatistikami, aby splnili prístupové kritériá.  "Grécko nerobí nič inak, než ako to robilo pred vstupom do eurozóny. Grécko nie je problém eura. Euro je problém Grécka."

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na nedávnom predvolebnom zhromaždení uviedla ,že Atény nemali byť do bloku nikdy prijaté a že ich začlenenie bola fatálna chyba. Vinu za zlé rozhodnutia, ktorá položili základy súčasnej krízy, pritom pripísala svojmu sociálno demokratickému predchodcovi v úrade . "Kancelár (Gerhard) Schröder prijal Grécko a oslabil Pakt stability. Obe tieto rozhodnutia boli fundamentálne zlá a stali sa jedným z koreňov súčasných problémov."

Prevádzkový riaditeľ moskovskej pobočky Saxo Bank Igor Dombrovan vyhlásil, že pesimizmus svojho nadriadeného nezdieľa. "Áno, bolo to riskantné cvičenie od samého začiatku a niektorým ekonomikám prišlo zaťažko sa s ním vyrovnať. Pre vývoj regiónu to však bolo celkovo pozitívne, pretože sa naučil strategicky formovať svoje prostredie."

Slabá výkonnosť európskeho hospodárstva trápi aj Rusko, ktorého zahraničný obchod je na západných susedov odkázaný z 50 percent. V zahraničných investíciách je to dokonca 75 percent. Vlani Rusko do EÚ vyviezlo tovar (väčšinou ropu a plyn) za 213 mld eur, dovoz z EU predstavoval 123,2 mld.

Ruský prezident Vladimir Putin v apríli uviedol, že dôveru v euro nestráca. "Chcel by som povedať narovinu: áno, veríme euru," vyhlásil prezident v rozhovore pre stanicu ARD s tým, že eurozóna mieri správnym smerom.

(Zdroje: Moscow Times, Bloomberg, ČTK)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zápach v Tatrách
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 03 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:25