StoryEditor

Investor doplatil na zlato. Stratil dve tretiny majetku

10.07.2013, 15:41
Zlatý fond Johna Paulsona, ktorého väčšinu vlastní, stratil po poklese zlata 65 percent hodnoty.

Pokračujúci pokles cien zlata devastuje zlatý fond Johna Paulsona. Od začiatku roka hodnota úzko špecializovaného portfólia spravovaného manažérom klesla o 65 percent. Len v uplynulom mesiaci sa strata vyšplhala na 23 percent. Informáciu agentúre Reuters oznámili dva zdroje oboznámené so situáciou vo fonde, ktorý investuje do komodity a ťažiarov.

Paulsonová stávka na zlato sa mu až donedávna veľmi vyplácala. Vzácny kov zdražoval 12 rokov za sebou. Pred dvoma rokmi sa jeho cena vyšplhala dokonca nad 1900 USD za uncu. Tento rok však rally skončila a nastúpil prudký obrat.

Zlato v druhom štvrťroku roka odpísalo 27% hodnoty, čo bol najstrmší kvartálny pokles od prvej polovice roka 1981. Futures odpísali 23%, zo zlatých ETF zmizli investície nad 60 miliárd dolárov a aktíva sa dostali na trojročné minimum. Správcovia fondov ku koncu júna obmedzili dlhé pozície v zlate o pätinu na 31,2 tisíce futures kontraktov, najmenej od júna roku 2007. Short pozície narástli o 5% nad 77 tisíc kontraktov. Goldman Sachs čerstvo zrazila cieľ pre zlato na konci roka o 17% na 1050 USD / tr. unca z 1270 dolárov. Credit Suisse vidí zlato počas 12 mesiacov na 1150 USD.

Paulson podľa všetkého v uplynulom mesiaci prekonal ešte viac, než koľko by vyplývalo z poklesu ceny zlata. Počas júna, kedy na trhy doľahlo oznámenie postupného konca kvantitatívneho uvoľňovania americkej centrálnej banky, zlato odpísalo 12%, zatiaľ čo Paulsonov zlatý fond stratil 23% hodnoty. Jednou z príčin by mohol byť fakt, že stávky fondu mohli skrze deriváty využívať pákový efekt.

Hovorca investora, ktorý zarobil imanie počas finančnej krízy na stávkach na pokles realitného trhu, odmietol informácie Reuters komentovať. "Vlády tlačia peniaze v bezprecedentnom meradle a vytvárajú dopyt po zlate ako alternatívnej mene pre individuálnych a inštitucionálnych investorov aj centrálne banky," napísal v apríli John Reade, partner fondu Paulson & Co. Cena zlata podľa neho môže krátkodobo vykazovať väčšiu volatilitu, avšak dlhodobý trend rastúceho dopytu zostáva nezmenený.

Obľúbenosť vzácneho kovu zatiaľ čiastočne pramenila z extrémne uvoľnenej menovej politiky hlavných svetových centrálnych bánk. Zlato bolo vnímané ako poistka proti inflácii. Posledné oznámenia Fedu naznačuje, že éra lacných peňazí by mohla v dohľadnej dobe skončiť bez toho, aby do tej doby došlo k výraznému zdvihnutiu cenovej hladiny.

Paulsonov špecializovaný zlatý fond má teraz hodnotu zhruba 300 mil USD (oproti 700 mil USD na konci 1Q13) a sú v ňom investované prevažne jeho vlastné peniaze. Z celkového portfólia skupiny Paulson & Co tvorí len 2% aktív. Špecializovaný fond, v ktorého správe bolo v jednej chvíli 1 mld USD, dokázal v roku 2010 posilniť o 35%, čo značne prispelo k Paulsonovým ziskom, ktoré sa vtedy vyšplhali na 5 mld USD.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Šéf Bundesbank: ECB krízu v eurozóne vyriešiť nemôže

Postihne akcie marxistická hra o zisky?

Prečo Indovia stále kupujú zlato?

Vzhľadom k veľkej pozornosti venovanej jeho stratám na zlate sa Paulson pred niekoľkými týždňami rozhodol poskytovať prehľad o výkonnosti zlatého fondu len jeho akcionárom, nie investorom všetkých fondov z ponuky Paulson & Co. "Vplyv fondu na trh zlata je dramatický, najmä kvôli jeho veľkosti, pri vstupe i výstupe," tvrdí John Brynjolfsson z fondu Armored Wolf.

Paulson & Co momentálne spravuje aktíva za 19 mld USD. V roku 2011, kedy zlatá horúčka vrcholila, sa hodnota aktív v správe vyšplhala na 38 mld USD. Väčšina z jednotlivých väčších fondov spravovaných Paulsonom sa tento rok drží v čiernych číslach, avšak investície do zlata doľahli na výkonnosť niekoľkých z nich.

Dlhodobý vývoj ceny zlata (USD / tr. unca):



Najväčšou pozíciou Paulson & Co ku koncu prvého kvartálu bolo 21,8 mil akcií v SPDR Gold ETF, ktorého podkladovým aktívom je zlato. Spoločnosť tiež vlastní veľké podiely v ťažiaroch zlata. Tí boli poklesom svojej komodity ťažko zasiahnutí. Mnoho z nich od januára odpísalo vyše 50% hodnoty.

Zlatý fond Paulson spustil v roku 2010, pričom minimálna hodnota vstupnej pozície bola stanovená na 10 mil USD. Ako partnerov pre správu fondu si najal špecialistu na zlato z HSBC Victora Floresa a analytika UBS Johna Readea. Fond teraz nesie názov odvodený z ich mien - PFR Gold Fund.

(Zdroje: Reuters, CNBC, Bloomberg)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:50