StoryEditor

Ako vojna urobila z ropy strategickú surovinu

22.08.2014, 10:00

Viacero dnešných konfliktov má svoj koreň v prvej svetovej vojne a v tom, čo priniesla. Platí to o Ukrajine a Rusku či Blízkom východe. Prehliadaným dôsledkom tejto vojny je ale to, že z ropy urobila strategickú komoditu. Ropný priemysel bol spočiatku zameraný na osvetlenie a dodával petrolej do lámp, ktoré presvetľovali noc v mestách i na vidieku. John D. Rockefeller sa stal najbohatším mužom sveta ako obchodník so svetlom. Až na začiatku dvadsiateho storočia sa začali na cesty dostávať automobily. Pre ich pohon sa používal benzín, ktorý bol do tej doby len odpadovým produktom. Pred rokom 1914 začali námorné sily používať namiesto uhlia ropu. Tento krok veľmi podporoval napríklad Winston Churchill, stretol sa ale s opozíciou, ktorá sa bála nahradenia domáceho uhlia zahraničnou ropou. Churchill potom vyhlásil, že energetická bezpečnosť bude zabezpečená iba diverzifikáciou. 

Keď v roku 1914 vypukla prvá svetová vojna, ropa nebola ani zďaleka predmetom strategického plánovania. Jeho centrom boli kone a jednoduché pravidlo hovorilo, že na troch vojakov by mal pripadnúť jeden kôň. Výsledkom bol logistický problém, pretože jeden kôň potreboval desaťkrát viac potravy ako jeden vojak. Armády sa pri svojom premiestňovaní spoliehali aj na vlaky, tie ale neboli flexibilné a mohli vojakov dopravovať len tam, kam viedli koľaje. Oveľa lepšie bol v tomto zmysle spaľovací motor, ktorý využíval ropné deriváty. 

Význam ropy sa potvrdil hneď v prvých mesiacoch vojny, kedy sa nemecká armáda rýchlo presunula až k Parížu. Generál Joseph Gallieni protestoval proti tomu, aby francúzska vláda začala vyjednávať o mieri. Železnica bola ale zničená a nemohol preto s jej využitím dosiahnuť potrebný presun jednotiek. Nariadil tak na všetky parížske taxíky uvaliť zákaz, aby prevážali francúzskych vojakov na front. Tým nemecký útok zastavil a začala motorizovaná vojna. Víťazstvo spojeneckých síl býva dokonca niekedy nazývané víťazstvom spojeneckých nákladných automobilov nad nemeckými lokomotívami. 

Významné ale nebolo len využívanie nákladných vozov. Zákopová vojna a používanie guľometov vyvolali potrebu obrnených vozidiel. Ich základom bol stroj, ktorý sa vtedy začal používať v USA - traktor. Mal veľa mien a nakoniec sa začal používať výraz tank. Práve ten vymenovalo nemecké velenie v roku 1918 ako hlavný dôvod toho, že dosiahnutie nemeckého víťazstva nie je možné. Ropa slávila úspech aj vo vzduchu. Pred vojnou jeden francúzsky generál prehlásil, že lietanie je pekný šport, ale pre armádu je nanič. Počas vojny ale Briti vyrobili 55 000 lietadiel, Nemci 48 000 lietadiel. Najdramatickejšia časť ropného príbehu však prebehla na mori, keď nemecké ponorky potápali americké tankery s ropou. Kráľovské námorníctvo kvôli tomu dokonca zvažovalo návrat k uhliu. Nakoniec sa ale nebezpečenstvo podarilo zažehnať a ropa ďalej prúdila cez Atlantik. Stala sa strategickou komoditou, ktorá je kľúčová pre uplatňovanie moci. A je tomu tak dodnes. 

Autorom je Daniel Yergin. 

Zdroj: WSJ

01 - Modified: 2006-09-25 09:25:23 - Feat.: 0 - Title: Rudolf Kulman: Lobisti musia poznať svoju mieru
01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:33