StoryEditor

Bitcoin má vážny problém. Americké úrady

17.05.2013, 17:10
Úrady zasiahli proti mene bitcoin. Burzy sa musia registrovať a podávať prehľad transakcií.

Pokus o vytvorenie virtuálnej meny nekontrolovanej úradmi alebo centrálnou bankou v Spojených štátoch narazil. Americké úrady zmrazili účet najväčšie burze s Bitcoin. Pred pár mesiacmi regulátori varovali, že obchodovania s počítačom vytvorenou a spravovanou menou nesmú porušovať zákony proti praniu špinavých peňazí.

Na virtuálnu menu si posvietilo americké Ministerstvo národnej bezpečnosti, ktoré v utorok získalo povolenie súdu na zablokovanie účtu napojeného na tokijskú burzu Mt.Gox, cez ktorú prebieha 80% všetkého obchodovania s Bitcoin. Podľa súdneho príkazu sa burza a jej dcérska spoločnosť previnili poskytovaním peňažných služieb, bez toho, aby k tomu mali licenciu.

Americké ministerstvo financií v marci rozhodlo, že firmy emitujúce či obchodujúce online peniaze, vrátane mien nedostupných centrálnymi bankami, sa musia podriadiť rovnakým zákonom ako tradiční sprostredkovatelia platobného styku typu Western Union.

Oddelenie ministerstva, ktoré bojuje s praním špinavých peňazí, po spomínaných spoločnostiach požaduje, aby sa zaregistrovali a podriadili sa rade pravidiel, medzi ktoré patrí napríklad podávanie správ o transakciách nad 10 tisíc USD. Reguláciu virtuálnych mien zvažuje aj Komisia pre obchodovanie s komoditnými futures (CFTC).

Bitcoin vytvoril v roku 2009 anonymný vývojár používajúci pseudonym Satoši Nakamoto. Sú navrhnuté tak, aby ich nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. Niekedy býva označovaný za anarchistickú menu. Kybernetické platidlo prijímajú aj niektoré obchody, vrátane blogu Wordpress a internetovej komunity Reddit. Bitcon prijíma tiež internetový čierny trh Silk Road, na ktorom sa podľa niektorých zdrojov dá kúpiť čokoľvek od drog cez zbrane.

Kybernetické mince "razí" sieť počítačov so špecializovaným softvérom na vykonávanie zložitých kryptografických výpočtov. Je naprogramovaný tak, aby uvoľňoval nové mince stále pomalším tempom, pretože komplexnosť výpočtov sa zvyšuje. Počet mincí v obehu bude konečný, celkovo ich má byť vytvorených 21 miliónov. V roku 2033 ich má byť v obehu 99 percent, posledný sa majú dostať do obehu okolo roku 2140. Teraz je v obehu niečo cez 11 miliónov mincí.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Predbehne Čína Spojené štáty?

Americké dlhopisy vzdorujú medveďom

Taliansko by malo robiť opak toho, čo doteraz

Ich hodnota vyjadrená v dolároch v posledných mesiacoch značne kolíše. Po prepuknutí cyperskej bankovej krízy sa jedna minca predávala za viac než 200 USD. Potom prišiel prepad až k 50 USD, teraz stojí okolo 112 USD. Mince prijímajú najrôznejšie internetové portály, ale aj klasické tehlové obchody, vrátane autoservisov. Na aukčných serveroch sa za Bitcoin dá zaobstarať široká škála tovaru.

Výzvu amerického Ministerstva národnej bezpečnosti ohľadom registrácie smerovanú transakčným spoločnostiam niekoľko firiem poslúchlo Mt.Gox sa však neprihlásila. Keďže burza sídli v Japonsku, ministerstvo na ňu priamo nemôže. Vyslalo ale varovný signál zablokovaním účtu jej americkej dcéry. Hovorca úradu potvrdil, že sa jedná o prvý zákrok proti virtuálnej mene v jeho histórii.

Veľkú pozíciu v Bitcoin nazhromaždili bratia Winklevossovci, ktorých preslávil spor so zakladateľom Facebooku Markom Zuckerbergom. Hodnotu nakúpených mincí odhadujú na 11 mil USD.
 
(Zdroje: WSJ, NYT, Bloomberg, Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 10:57