StoryEditor

Čím vlastne ohrozuje Čína celú globálnu ekonomiku?

19.02.2016, 10:25
Autor:
FinWebFinWeb
Čína stráca svoju nákladovú konkurencieschopnosť a to sa prejavuje poklesom tempa jej ekonomického rastu. Vláda tak prikročila k oslabeniu menového kurzu.

Toto oslabenie malo však negatívny vplyv na finančné trhy vo vyspelých krajinách. Investori sa totiž domnievajú, že opísaný vývoj v Číne poškodzuje celú globálnu ekonomiku.

Pokiaľ ale nejaká krajina trpí stratou nákladnej konkurencieschopnosti a snaží sa ju obnoviť oslabením menového kurzu, je to z globálneho pohľadu hra s nulovým súčtom. To, čo Čína svojou politikou získa, je kompenzované stratami vo zvyšku sveta. To znamená, že opísaný vývoj by nemal mať žiadny vplyv na globálny rast a globálne finančné trhy.

Spomínaná hra s nulovým súčtom a jej vplyv na globálny vývoj by znamenali, že panikáriace trhy sa dopustili hrubej analytickej chyby. Musíme ale rozlišovať medzi dlhším a kratším obdobím. Z dlhodobého hľadiska platí vyššie uvedené, ale krátkodobo nie. Svetová ekonomika skôr fungovala tak, že priemyselná výroba bola koncentrovaná v Číne, pretože táto krajina disponovala nízkymi výrobnými nákladmi. Keď táto jej výhoda pominula, došlo k presunutiu výroby do iných častí svetovej ekonomiky a tento presun so sebou krátkodobo niesol významné náklady.

Podobný efekt jednorazových nákladov by vznikol teraz, keby sa výroba presúvala späť do Číny kvôli jej kurzovej politike. Z krátkodobého hľadiska teda platí, že významnejšie zmeny v čínskej konkurencieschopnosti so sebou nesú jednorazové náklady, ktorými trpí celá globálna ekonomika.

Graf znázorňuje medziročný vývoj globálneho obchodu a exportov Číny. Pred rokom 2008 bolo bežné, že čínske exporty rástli oveľa vyšším tempom ako globálny obchod. Po kríze sa ale situácia postupne obracia a od roku 2015 už tempo rastu globálneho obchodu prevyšuje tempo rastu čínskych exportov. Tento vývoj odráža postupnú stratu čínskej konkurencieschopnosti a spomínaný presun priemyselnej výroby do iných ekonomík, ktorý viedol k poklesu čínskeho podielu na globálnom trhu:

Komentár bol zvrejnený a webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 02 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:21