StoryEditor

Autonómia Katalánska? Sú aj o mnoho aktuálnejšie otázky (komentár)

29.09.2015, 10:41

Dlhopisom sa všeobecne darí veľmi dobre, ale najviac na začiatku tohto týždňa v Španielsku (výnosy prepadli o 11 bps). Trhy si trochu vydýchli po tom, čo separatistické katalánske strany nedokázali vybojovať v regionálnych voľbách viac ako 50 percent hlasov. To ale neznamená, že by po voľbách mali zbrane úplne utíchnuť. Aj keď väčšina Kataláncov aktuálne nie je pripravená pred Madridom zabuchnúť dvere, separatistické strany získali v regionálnom parlamente väčšinu kresiel ... a budú tak minimálne chcieť ďalej presadzovať svoj program. Ako znie?

Autonómia nie je aktuálna

Vynútiť si v Madride referendum o nezávislosti, a ak ho nepovolia, vyhlásiť do 18 mesiacov nezávislosť jednostranne. Otázkou je, aká by bola legitimita takého kroku a či by skutočne mal podporu väčšiny Kataláncov. Zo strany Madridu je tiež ťažko predstaviteľné, že dôjde k prepísaniu ústavy tak, aby sa podobné referendum dalo vypísať. Aj preto je asi pravdepodobnejšie, že po celonárodných španielskych voľbách sa na konci roka začne politické preťahovanie, ktorá nakoniec vyústi v navýšenie rozpočtovej autonómie Katalánska. Nič viac nič menej. Dovtedy asi budú aj európske trhy žiť aktuálnejšími otázkami.

Nekonečná otázka: sazdby

Napríklad tým, kedy nakoniec americký Fed zvýši úrokové sadzby. V posledných dňoch vystúpila rada centrálnych bankárov z amerického Fedu, ktorí pripomenuli, že sadzby by mali ísť hore do konca roka a že október je stále v hre. Od Janet Yellenovej cez Johna Williamsa až (trochu prekvapivo) po Williama Dudleyho zneli hlasy, ktoré sa snažili trochu vyvážiť holubičie vyznenie posledného zasadnutia. Jasné je, že pre rozhodnutie Fedu budú dôležité najbližšie čísla a tento týždeň to bude predovšetkým o trhu práce. Čakáme o niečo lepší výsledok payrolls než trh, a to môže na trhoch pomôcť trochu prebiť pretrvávajúci strach z dopadov slabej Číny.

Región

Zasadnutie ČNB z minulého týždňa zanechalo na korune doteraz nezmazaný dojem a pár EUR / CZK sa aj na začiatku nového týždňa obchodoval väčšinou nad 27,2. Forint so zlotými včera oslabovali, pričom iba v prípade zlotého boli straty voči euru významnejšie.

Vo zvyšku týždňa je v regióne najzaujímavejšie zverejnenie indexov podnikateľských nálad za september. Najväčšiu pozornosť pritiahne zrejme poľský index, ktorý v auguste prudko poklesol. Aj keď sa priemyslu darí stále veľmi dobre a rastie medziročne asi o 5 percent, tak môžu čísla prilákať pozornosť trhov a v prípade sklamania môžu zosilniť stávky na pokles oficiálnych úrokových sadzieb.

Dlhopisy

Slabé výkony akciových trhov poslali nadol výnosy naprieč Európou a nemecký desaťročný výnos spadol k najnižším úrovniam od začiatku augusta. Španielske výnosy dokonca poklesli o 11 bps po tom, čo separatistickej strany v Katalánsku nedostali absolútnu väčšinu všetkých hlasov.

V tomto týždni sa pozornosť sústredí na americká čísla z trhu práce. Tie by mohli americkému Fedu poskytnúť argumenty, prečo ísť so sadzbami do konca tohto roka nahor. Na dlhšom konci krivky to ale nemusí znamenať žiadny dôvod, prečo by sa mali výnosy otočiť hore. Zvlášť ak septembrová inflácia v eurozóne zaznamená ďalší ľahký pokles.

Komodity

Cena ropy Brent začala nový týždeň poklesom asi o 2,6 percenta. Výpredaj pritom zasiahol aj základné kovy - cena medi sa dostala pod 5000 USD/t a cena hliníka k 1550 USD/t. Výpredaj sa týkal aj zlata, ktorého cena klesla o viac než 1,2 percenta.

Komoditám neprospela celkovo opatrnejší nálada na trhoch a ich pokles v poslednom týždni majú zrejme na svedomí hlavne obavy z ďalšieho vývoja hospodárskeho rastu a dopytu, najmä v Číne.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-30 10:58:00 - Feat.: 0 - Title: Žilinský samosprávny kraj chce vrátiť šport do škôl
01 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-30 08:24:06 - Feat.: - Title: Španielska ekonomika rástla stabilným tempom 05 - Modified: 2024-04-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Centrálne banky majú problém, keď sa svet mení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:12