StoryEditor

Svet sa znova rozdeľuje. Ale zadarmo to nebude

28.03.2014, 23:00

Tento mesiac oslavujeme päť rokov historicky najdlhšieho nepretržitého rastu. Hádate správne, nie ekonomického. Reakcia centrálnych bánk na krízu, najmä amerického Fed-u, v podobe bezprecedentného prílivu nových peňazí na trh priniesla síce krízu nevyriešila, ale aspoň naštartovala bombastický rast akciového trhu (niekto by možno povedal infláciu). Index Dow Jones Industrial Average po piatich rokoch narástol o 180%.

Ale nazad do reality. Ešte pred pár týždňami sa Ukrajine sľubovala pomoc v rádoch sotva pár miliárd. Udalosti však nabrali raketový spád a dnes je pripravený globálny balík na čele s pomocou MMF v hodnote 27 miliárd dolárov na nasledujúce dva roky. Snáď bude využitá rozumne, a neskončí v čiernej diere miestnej politiky, tak ako býva pri zahraničnej pomoci zvykom.

Benátky chcú na slobodu

Taliansko už pozná výsledky ľudovo organizovaného referenda o nezávislosti Benátska. Pri účasti 2,3 milióna voličov bolo 83% za odtrhnutie tejto oblasti od Talianska. Účasť bola viac ako 60 % oprávnených voličov aj vďaka možnosti hlasovať cez internet alebo telefonicky. Pre porovnanie, osobná účasť v prvom kole prezidentských volieb na Slovensku bola menej ako 50%, nehovoriac o voľbách do európskeho parlamentu, kde je skvelým úspechom 20 %. Talianska vláda referendum neuznáva, resp. ho ignoruje. Nie je vraj legitímne.

Podobný osud čaká referendum o nezávislosti Katalánska. Španielsky ústavný súd ho popredu vyhlásil za protiústavné. Národní politici len veľmi neradi prichádzajú o svojich daňovníkov. Uvidíme, ako dopadnú Škóti.

V Španielsku sa aspoň môžu utešovať, že im rastie počet prichádzajúcich turistov. Vo Francúzsku rastie len nezamestnanosť, z januára na február pribudlo ďalších 31 500 nezamestnaných a medziročne sa ich počet zvýšil o 4,7%. Z celkového počtu je 43 % nezamestnaných bez práce viac ako rok.

Gréci momentálne riešia kľúčový moment v dejinách ekonomickej záchrany ich krajiny –trvanlivosť mlieka. Celá miliardová dohoda s Trojkou visí momentálne na dohadovaní sa o tom, koľko dní môže byť čerstvé mlieko na regáli v obchode. Domáci lobisti presadzujú päť dní, Trojka chce 10 dní. Áno, aj takéto veci sa smrteľne vážne riešia. Miestni politici ale vedia nájsť aj jednotu. Činnosť začala nadstranícka komisia, ktorej úlohou je vyrátať škody spôsobené Grécku nacistickým Nemeckom. Pri poslednom pokuse vyčísliť náhradu prišli k slušnému číslu okolo 160 miliárd eur.

Smrť deflácii

Nová Česká vláda pristúpila k fiškálnemu kompaktu. Tá predošlá ho spolu s Veľkou Britániou odmietla. Nie že by na tom nejako záležalo. Kompakt, ktorý mal už konečne donútiť členské štáty správať sa ako tak fiškálne zodpovedne, platí len niečo vyše roka a už ho krajiny veselo porušujú.

Šéf talianskej centrálnej banky sa pridal k prorokom varujúcim pred defláciou, respektíve pred jej mýtickým dôsledkom, legendárnou „deflačnou špirálou“. Vtipné, jeho krajina s defláciou v histórii moc problémov nemala. Kto si spomenie ešte na kopček zmrzliny za 1000 lír?

Nie je jediný, kto naznačuje ECB, aby robila viac ako doteraz. Dokonca aj konzervatívny (samozrejme v rámci možností proeurópskeho ekonóma/politika) šéf Bundesbanky Jens Weidmann pripustil, že tlačenie peňazí v podobe programu kvantitatívneho uvoľňovania nie je v budúcnosti úplne vylúčené. Ďalším krokom môže byť už viac krát spomínaný „sporiaci účet“ na podporu investícii firiem. Presunula by sa do neho časť úspor obyvateľov a slúžil by na financovanie firemných investícií. Samozrejme len Bruselom schválených, teda sociálno-environmentálne-genderovo-európsko uvedomelých. Moje úspory sa už tešia a ja s nimi.

Nádej pre Draghiho

Ešte s ECB nekončíme! Ďalšou možnosťou ako konečne prepchať tú nešťastnú zaseknutú likviditu z bánk na trh, je rozbehnutie sekuritizácie. Vidí v tom nádej sám Mario Draghi. Sekuritizácia je proces zabalenia úverov rôznej (rozumej zlej) kvality a ich následné rozsekanie do lepšie ohodnotených balíčkov. Ak sa vám marí, že podobná štátom zastrešená aktivita stála na začiatku finančnej krízy v USA, máte ešte dobrú pamäť. I keď tá likvidita nie je zase až tak zaseknutá. Európske banky požičiavajú – vládam. Nákupy štátneho dlhu európskymi bankamiutešene pokračujú. Bez ich spolupráce by sa sľuby politikov napĺňali ťažšie.

Hit minulého roka, virtuálna mena naďalej žije. V Dánsku, krajine so snáď najvyšším daňovým zaťažením na svete, ju najnovšie oslobodili od daní. Podľa predsedu daňovej správy sa „pozerajú na výsledok transakcií s virtuálnymi menami ako na niečo čisto súkromné“. Takáto správa pár dní pred ultimátom na podanie daní pohladí aj dušu slovenského daňovníka, hoci len morálne.

Ako študenti ste sa neraz umárali výberom toho správneho účesu. Pre mužov skutočné utrpenie. Pokrokové vedenie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky úspešne vyriešilo aj tento problém. Všetci študenti mužského pohlavia môžu po novom nosiť len jeden účes (ostatným štát ponúka 28 vládou schválených možností). Zhodou okolností práve ten, ktorý nosí najkrajší muž planéty Kim Čong Un. Údajne ním inšpiroval aj viaceré americké celebrity, vrátane predchádzajúceho držiteľa tohto titulu.

Dostatok socialistických istôt a pomády vám aj po zvyšok týždňa želá

Martin Vlachynský

01 - Modified: 2006-03-17 13:51:56 - Feat.: 0 - Title: Karol Kállay: Nikde nie je dobre, ale žiť by som chcel v Dagestane
01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-03-17 15:16:01 - Feat.: - Title: Európska únia ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt 03 - Modified: 2024-02-18 15:53:36 - Feat.: - Title: Intel by mohol od Bidenovej vlády dostať desaťmiliardovú podporu. Balík má zahŕňať pôžičky aj granty 04 - Modified: 2023-10-23 12:38:57 - Feat.: - Title: Ukrajina dúfa, že na budúci rok získa pomoc od Európskej únie vo výške 18 miliárd eur 05 - Modified: 2023-09-07 13:16:28 - Feat.: - Title: Európski výrobcovia batérií naliehajú na Európsku úniu, chcú väčšiu podporu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:28