StoryEditor

Optimizmus ohľadne zlata? Bude ešte horšie (komentár dňa)

31.07.2015, 00:00
Zlato je svojim spôsobom príťažlivé, hodí sa na výrobu šperkov, na rozdiel od ropy alebo železnej rudy či medi však nemá jasné koncové využitie.

Súčasným problémom zlata nie je len pokles jeho ceny. Omnoho horšie je klesajúca atraktivita žltého drahého kovu. Zlato jednoducho pre mnohých začína strácať charizmu. Nálada na trhu má všeobecne značný význam pre všetky aktíva, pre zlato je však trhové sentiment obrovsky dôležitý.

Iba okolo 60 percent vo svete vyťaženého alebo recyklovaného zlata sa využíva v šperkoch alebo na priemyselné použitie. Zvyšok svetovej zlatej produkcie sa predá vo forme mincí a tehál a tak v prípade, že dopyt investorov upadá, môžu prísť bolestivé následky, zvlášť potom pre zostávajúcich zlatých býkov.

Podľa prieskumu agentúry Bloomberg medzi 16 opýtanými analytikmi by mala cena zlata spadnúť pred začiatkom budúceho roka na 984 dolárov za trójsku uncu. Komodita by sa tak mohla obchodovať zďaleka najnižšie od roku 2009. Špekulanti sa zlata prvýkrát od roku 2006, kedy americká vláda začala zbierať príslušné dátumy, zbavujú.

Držitelia zlatých burzovo obchodovaných produktov ich predávajú najrýchlejšie za posledné dva roky. Zlato skrátka vychádza z módy. Cena zlata sa v júli prepadla najnižšie od februára 2010 a smeruje k najväčšej mesačnej strate za posledné dva roky.

Trh tajnej zlatej skrýši nepraje

Dolár posilňuje, Čína nakúpila menej zlatých rezerv, než očakávali analytici, Číňania sa odvrátili od zlata a presmerovali svoju pozornosť na akcie, čo vyvolalo najnižší dopyt po zlate v druhom štvrťroku od roku 2009 a potom je tu samozrejme stále americký Fed a dosť možno sa blížiaci počiatok zvyšovania úrokových sadzieb. Podmienky na trhu tak pre žltý drahý kov nemožno označiť za práve priaznivé.

Po väčšinu predchádzajúcej dekády ceny zlata rástli, nákupy zlata oživili absolútne bezprecedentné stimuly globálnych centrálnych bánk v rámci boja s finančnou krízou roku 2008. Aj obavy o zrýchľujúcu sa infláciu nahrávali práve žltému drahému kovu. Napríklad futures za dvanásť rokov ziskov do roku 2012 vzrástli viac než šesťnásobne.

Zlepšenie americkej ekonomiky však povzbudilo zmenu nálady na trhu a zlato sa tak prepadlo v apríli 2013 do medvedieho trhu. Z ďalšieho prieskumu Bloombergu vyplynulo, že zlato pravdepodobne tento rok vykáže stratu už tretí rok v rade. V takom prípade by sa jednalo o najväčší a najhorší prepad zlata od roku 1998, kedy drahý kov naposledy stratil na popularite a pohyboval sa okolo devätnásťročných miním.

Systematické rizika a dopyt

Nie každý sa však zlata zbavuje, jeho význam v portfóliu ako istej poistky zvlášť proti geopolitickej neistote pretrváva. Investor by mal mať zlato ako ochranu pred systémovými rizikami, ktoré sú neustále aktuálne. Medzinárodný menový fond v pondelok varoval, že vývoj gréckych udalostí aj naďalej zostáva hrozbou pre eurozónu a nikto by nemal zaspať na vavrínoch ani v prípade, že Grécko dosiahne s veriteľmi ďalšie dohody.

Ceny zlata by samozrejme aspoň z časti mohli podporiť fyzický dopyt. V Číne však dávali v druhom štvrťroku investori prednosť akciám a tamojšie maloobchodné investície do zlata spadli o štvrtinu, dopyt po šperkoch potom klesol o 23 percent.

Analytici, ktorí sa už v minulosti trafili do čierneho, zlatu predpovedajú ďalšie straty. Goldman Sachs očakáva prepad pod magickú hranicu 1000 dolárov. Globálne burzovo obchodované produkty na zlato vymazali v júli 5,7 miliardy dolárov hodnoty. Investori obmedzili držbu zlata na 1539 metrických ton, čo je najmenej od roku 2009.

Dnes sa cena zlata ustálila a komodita sa obchodovala okolo päť a pol ročných miním, investori vyčkávajú na vodítka, ktoré prinesie dnešné vyhlásenie amerického Fedu a zároveň na štvrtkové americké HDP za druhý kvartál. Tieto dve udalosti by mohli zlatu udať smer pre nadchádzajúce týždne. V minulom týždni sa v nadväznosti na výpredaj v New Yorku a Šanghaji zlato dotklo 1077 dolára za trójsku uncu. Teraz sa aj naďalej drží pod hranicou 1100 dolárov a obchoduje sa okolo 1092 dolárov za trójsku uncu.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Csáky odmieta Čaploviča
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:26