StoryEditor

Rusko chce oživiť ekonomiku

01.08.2013, 00:00

Hoci sa ceny ropy a plynu pohybujú na veľmi vysokých úrovniach, ekonomika najväčšieho ťažiara ropy a druhého najväčšieho prevádzkovateľa ťažby plynu sa blíži k hibernačnému režimu. Ruský HDP za prvý polrok expandoval 1,7-percentným medziročným tempom, o polovicu pomalšie v porovnaní s minulým rokom.

V tomto roku ruská ekonomika hlboko zaostane za trojpercentnou rastovou métou. Vláda premiéra Dmitrija Medvedeva sa rozhodla prijať stimulačný balíček, ktorý by mal naštartovať hospodársku aktivitu a pomôcť ekonomike vyhnúť sa recesii.

Súčasťou podporného balíčka sú veľké infraštruktúrne projekty a tiež úľavy pre malé a stredné podniky. Keďže v štátnom rozpočte voľné prostriedky nie sú a zvyšovať schodok kvôli nedávno prijatej dlhovej brzde nie je možné, budú investície do infraštruktúry v rozsahu 14 miliárd dolárov financované z Fondu národného blahobytu, do ktorého štát odkladá prebytky z exportu ropy a plynu.

Na začiatok boli vytýčené tri projekty: vysokorýchlostná trať z Moskvy do 800 kilometrov vzdialenej Kazane, rozsiahla rekonštrukcia Transsibírskej magistrály tiahnucej sa 9 300 kilometrov z Moskvy do Vladivostoku a nový gigantický okruh okolo hlavného mesta.

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že na modernizáciu ciest, železníc a ďalších dôležitých objektov v najrozľahlejším štáte sveta by mohla byť vydaná až polovica z 87 miliárd dolárov, ktoré sa momentálne v pokladnici fondu nachádzajú.
Medvedev predstavil sériu opatrení na podporu malých a stredných podnikov. Medzi nimi figurujú daňové úľavy a zníženie nákladov na úvery v rozsahu približne dvoch percent.

Výdavky na infraštruktúru a zlepšenie podmienok na podnikanie by ruskej ekonomike mohli pomôcť. Otázkou však zostáva načasovanie a efektivita. Keďže si spracovanie investičných plánov vyžiada minimálne niekoľko mesiacov, v krátkom období hospodársku aktivitu príliš nevzpruží.

Starosti pridáva prepad investícií, ktoré sa už tak na ruskom HDP podieľa len 20 percentami (v porovnaní s viac než 40 percentami v Číne). Investície do kapitálového majetku v júni klesli o 3,7 percenta. Ešte pred rokom pritom rástli dvojciferným tempom. Medziročné zisky klesli medziročne o viac ako 25 percent, čo sa negatívne prejavuje na rozpočtových príjmoch.

Pomôcť ekonomike sa chystá aj centrálna banka, ktorá v júli desiatykrát za sebou ponechala sadzby bezo zmeny. Keďže sa inflácia drží nad cieľovým pásmom 5 až 6 percent, bude jej musieť asistovať vláda a obmedziť rast taríf elektriny, plynu či tepla. Podľa odhadov spoločnosti Morgan Stanley by sa mohla spotrebiteľská inflácia do septembra spomaliť a dostať sa do žiadaného pásma, čo centrálnej banke umožní po dlhšom čase znížiť sadzby o štvrť percentuálneho bodu, pričom do konca roka by mala prísť ešte jedno zníženie.

Zlý stav ekonomiky a neuspokojivé výsledky firiem sa prejavujú na akciovom trhu. Dolárový index RTS na Moskovskej burze od začiatku roka odpísal 11 percent, čo je viac ako široký index MSCI pre rozvíjajúce sa trhy. Americký index S & P 500 sa od úrovne na začiatku januára odrazil o 18 percent vyššie.

Václav Trejbal

Patria Online

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:20