StoryEditor

Islamský štát mieri k ekonomickej samovražde (komentár)

21.12.2015, 09:50

Teroristické útoky v Paríži ukázali na dve slabé miesta, z ktorých jedno leží na našej strane, druhé na strane ISIS. Hrozba zo strany samovražedných útočníkov je reálna. Pokiaľ bude pokračovať konflikt v Sýrii a Iraku, bude mať ISIS dostatočné množstvo ľudí na to, aby zaútočili priamo na Západe a najmä v Európe.

Tri základné zdroje

ISIS ale mohol podobné útoky vykonávať už roky, k posunu v jeho stratégii však došlo až nedávno. Došlo tak k zmene, ale nová stratégia je odsúdená na neúspech. Prináša totiž ďalšie náklady pre systém, ktorý už tak zápasí o zdroje. ISIS má totiž nefunkčný podnikateľský model, ktorý sa spolieha na tri základné zdroje peňazí: Na ropu, ukradnuté cenné predmety a vykorisťovanie miestnej populácie.

Problém ISIS teda spočíva v tom, že ropné vrty prestanú bez riadnej údržby fungovať. Vydrancovať mesta sa dá raz a ukradnuté veci nemožno predávať dostatočne rýchlo, pretože trh je príliš malý a dopyt nie je elastický. Objem ľudského a reálneho kapitálu, ktorý podporuje ISIS, je veľmi malý a naďalej sa zmenšuje, pretože ľudia utekajú. Ide o všeobecný problém skupín rebelov, keď ľudia pod ich správou postupne opúšťajú svoje domovy a presúvajú sa inam.

ISIS nie je efektívny

Dá sa vôbec kvantifikovať čas, ako dlho môže ISIS z ekonomického hľadiska prežiť? Mohli by sme odhadnúť jeho celkové príjmy z jednotlivých aktivít. Niektoré odhady hovoria o ročných príjmoch vo výške 400 miliónov dolárov až jednej miliardy dolárov. Predvojnová populácia v oblastiach kontrolovaných ISIS dosahuje asi 2,8 - 5,3 milióna ľudí.

Predvojnový produkt na hlavu dosahoval približne 4 700 dolárov. Ak by sme predpokladali, že nikto neodišiel, dosahovali by príjmy ISIS asi 3 - 7,5 percent HDP celej kontrolovanej oblasti. To by ukazovalo na veľmi zlú schopnosť zdaniť populáciu, pretože svetový štandard je na úrovni 17,2 percent.

ISIS má príjmy zhruba rovnaké ako Izrael. Teda bohatá krajina, ktorá má veľké výdavky na obranu a vládne príjmy zodpovedajú 23 percentám HDP. Aj tento pohľad ukazuje, že ISIS nie je schopný efektívne vyberať dane, populácia mu uniká medzi prstami, či dochádza k prudkému prepadu ekonomickej aktivity (alebo všetko spolu).

Problémom je nevyťažená ropa

Niektoré správy ale hovoria o tom, že ISIS dokáže generovať veľké príjmy z predaja ropy. Boli zaznamenané 4 míle dlhé kolóny nákladných automobilov. To by ukazovalo na neschopnosť uspokojiť dopyt po rope a teda veľké úniky na ziskoch. ISIS teda buď nie je schopný dostať zo svojich vrtov dosť ropy, alebo nie je schopný touto ropou dostatočne rýchlo plniť cisterny.

V každom prípade sa zdá, že ľudia z ISIS nemajú potrebné skúsenosti s touto prácou a preto pravdepodobne nebudú ani schopní vrty správne udržiavať.

Postup samovražedných atentátnikov

Problém udržateľnosti sa však netýka len finančnej oblasti. ISIS totiž bude mať problémy aj s ukradnutými autami a zbraňami, pretože tie tiež potrebujú údržbu a ani tu nemajú teroristi dostatočnú odbornosť a zdroje. Pre vedenie ISIS to všetko znamená, že zmenšujúce sa zdroje ho donútia k obmedzeniu operácií.

V súčasnej dobe ale prebieha pravý opak a ISIS útočí na Francúzsko, Rusko aj Hizballáh. Celá stratégia ISIS tak pripomína postup jej samovražedných atentátnikov: Vystrieľajte rýchlo všetky náboje, pretože aj tak zomriete.

01 - Modified: 2007-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miloševič II. dostal 33 rokov
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 09:34