StoryEditor

Rusko nemá na studenú ekonomickú vojnu arzenál

25.03.2014, 23:00

Rusko sa snaží vzbudzovať dojem, že je veľmocou, bojujúcou s USA o podobu medzinárodnej politiky. Skutočnosť je ale trochu iná.

Tak ako mnohé články porovnávajú, koľko má Rusko tankov, lietadiel a vojakov v porovnaní s Ukrajinou, pokúsme sa len veľmi

základne porovnať arzenál, ktorý sa dostane k slovu oveľa skôr. Nie, že by nejaký plošný bojkot Ruska zo strany Západu bol už neodvratný, rozhodne by ale v nejakej podobe zrejme sprevádzal akúkoľvek plošnú konfrontácii ruských a ukrajinských vojsk.

Ide len o jednoduché porovnanie oných arzenálov, aby bolo jasné, akú hodnotu má ruské zavádzanie "recipročných sankcií" na americké a neskôr prípadne aj na európske subjekty.

Článok čerpá len z verejne dostupných zdrojov a nerobí si ani najmenší nárok na presnosť alebo analytickú hodnotu. Skrátka len predstavuje obdobu infografik s tankami, ale tentoraz s tými, z ktorých sa možno naozaj začne strieľať. Tak len pre predstavu, o akej veľmoci sa tu bavíme v hospodárskom zmysle a koho by vzájomné sankcie asi tak viac mrzeli.

Hrubý domáci produkt, nominálny (podľa údajov MMF *):

  • USA - 16,8 trilióna dolárov
  • EÚ - 16,584 bilióna dolárov
  • Rusko - 2,022 trilióna dolárov

HDP (nominálny) Ruska teda tvorí približne 12 percent HDP Spojených štátov alebo 12,2 percenta HDP Európskej únie. Sankcie, ukladané USA a EÚ, budú ale v každom prípade viac menej spoločné. Súčet HDP USA a EÚ podľa rovnakého zdroja činí 33,384 triliónov dolárov, z čoho ruskej HDP tvorí asi 6 percent.
Vzájomný obchodný význam (celkový hrubý obrat)

  • USA - obchod s Ruskom tvorí asi 1 percento amerického zahraničného obchodu
  • EÚ - obchod s Ruskom tvorí asi 10 percent európskeho zahraničného obchodu
  • Rusko - obchod s USA tvorí približne 4,2 percenta ruského zahraničného obchodu
  • Rusko - obchod s EÚ tvorí asi 52,3 percenta ruského zahraničného obchodu

Ruský plyn

  • USA - ruský plyn nemá pre USA žiadny význam, iba ako konkurencia
  • EÚ - dovoz ruského plynu do EÚ tvorí asi 38,7 percenta celkového množstva dovezeného plynu
  • Rusko - export energetických surovín tvorí asi 67 percent ruského vývozu celkom
  • Rusko - vývoz plynu do Európy tvorí približne 60 percent celkového exportu ruského plynu

Vzájomný význam v oblasti investícií (EC)

- Americké investície v Rusku tvoria asi 17 percent všetkých zahraničných investícií v Rusku

- Európske investície v Rusku tvoria asi 75 percent všetkých zahraničných investícií v Rusku

Z porovnania jasne vyplýva, že USA nemajú bojkotom Ruska absolútne čo stratiť, zatiaľ čo EÚ riskuje dočasné zvýšenie cien všetkých tovarov a možno krátkodobé dopady na hospodársky rast. Nakoniec Rusko. To balansuje na hrane totálnej hospodárskej katastrofy rozmerov rovnajúcich sa vlastne zániku, do ktorej sa zvyšovaním napätia hrnie len samo. Hospodárska studená vojna sa tak konať nebude. Pokiaľ sa bude ďalej napätie stupňovať až do uplatnenia skutočných sankcií, Rusko skrátka rýchlo zbankrotuje. Potom ten plyn zase zlacnie.

* Údaje z rôznych zdrojov sa líšia, ale nelíšia sa rádovo. Pretože účelom je iba ilustrovať celkový pomer síl - tak ako pri obrázkových sériách s tankami a lietadlami, stačí vybrať jeden zdroj s uvedeným upozornením.

ihned.cz

01 - Modified: 2006-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Machaj sa vracia do boja o rozhlas
01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:11