StoryEditor

Aj rok 2014 by mal byť rekordný pre americké akcie

30.12.2013, 23:00
Udalosti na burzach komentuje Stanislav Panis z J&T banky

Hoci budúci rok nebude tak fantastický pre americké akcie ako práve sa končiaci, stále ostávame optimisticky naladení. Indexy  vstúpia do šiesteho rastového roku, ktorý býva z historického hľadiska silný a nekončí len preto, že všetci sú  až „príliš býči“. Očakávame dvojciferný rast indexu S&P 500 s opätovným posunom na nové maximá.

Robustný ponukovou stranou ťahaný rast americkej ekonomiky, ktorý by mohol prekonať očakávania, by mal kompenzovať redukciu menových stimulov. Veľkosť bilancie FEDu, ktorá je dobre korelovaná s akciami, by pritom mala pokračovať v expanzii a celkové globálne uvoľnené menové prostredie by malo podporovať podstupovanie rizika. Existuje preto priestor pre ďalší rast valuácií, keďže akcie nie sú drahé absolútne ani relatívne k iným triedam aktív. Pomôcť by k tomu malo aj zníženie rizikových prirážok podnikových dlhopisov voči štátnym a silné bilancie firiem. Konštruktívny výhľad na akcie je založený tiež na zrýchlení rastu ziskov. Veľká rotácia z vládnych dlhopisov do akcií, kde je investormi preferovaný prístup nákupu pri poklesoch len podporuje býčí trh. Podobne ako očakávaný rast akvizícií a fúzií spolu so spätnými odkupmi.

Celkovo nemeníme stratégiu a stále, podobne ako v roku 2013, preferujeme skupovanie prípadných korekcií. Cyklickým akciám ako technológie alebo industrials by sa malo dariť viac ako defenzívnym vzhľadom na ich relatívny diskont, ktorý sa blíži k historickým maximám. Priať by im malo aj prostredie nízke inflácie a očakávaný rast kapitálových výdajov. S tým ako je hospodársky rast čoraz pevnejší a teda nie už taký vzácny, hodnotové akcie by mali znížiť svoj diskont k rastovým. Viac by sa malo dariť aj titulom, ktoré v ostatných kvartáloch zaostávali, hoci sú fundamentálne solídne. Sem patria vybrané utility, výrobcovia čipov či energetické firmy. S tým ako sa vzdajú aj poslední skeptici by mohli akcie s vysokým podielom short pozícií (stávok na pokles) prekonať zvyšok trhu. Myslíme si, že investori by mohli opäť viac preferovať akcie s vysokými voľnými tokmi hotovosti, ktoré sú valuačne atraktívnejšie oproti titulom s vysokou dividendou. Navyše free cash flow je lepší nástroj na meranie kvality investície. Zaujímavou príležitosťou by mohli byť aj najväčšie technologické spoločnosti, ktoré majú solídny free cash flow výnos a na základe ceny k zisku na budúci rok sú voči IT sektoru a aj celému trhu podhodnotené.

 

Skokan týždňa:

Supernus Pharmaceuticals má schválený nový liek

Americká farmaceutická firma Supernus Pharmaceuticals sa posilnila o 20 percent po tom, ako regulátor FDA schválil nový liek Orenitram, ktorý sa používa na liečbu pľúcnej  arteriálnej hypertenzie. Supernus vyvinul nový druh lieku na základe Vývojovej a licenčnej zmluvy so spoločnosťou United Therapeutics, ktorá bude liek distribuovať a bude platiť Supernusu poplatky na základe výšky predajov. Pri vývoji bol použitý EsSoTrol, nová osmotická technologická platforma. Tabletky Orenitram sú prvé svojho druhu na svete, kde sa účinná látka analóg prostacyklínu podáva ústne a nie vnútrožilovo.

 

Prepadák týždňa:

CalAmp sklamal výhľadom

Americká firma CalAmp, výrobca bezdrôtových a satelitných komunikačných zariadení sa oslabila o vyše sedem percent,  keď ponúkla len slabý výhľad na fiškálny štvrtý kvartál. Upravený čistý zisk na akciu rástol  za štvrťrok končiaci sa 30. novembra medziročne zo 17  dolárových centov na 23 pri 43- percentom raste tržieb na 63,5 milióna dolárov, čo prekonalo očakávanie Wall Street. Prispela k tomu akvizícia Wireless Matrix. Firma však vydala varovanie, že príjmy zo satelitného biznisu by mohli v štvrtom kvartály klesnúť a  tržby by mali dosiahnuť do 63 miliónov dolárov oproti konsenzu 65 miliónov.

01 - Modified: 2005-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Macedónsko začína byť zaujímavé aj pre slovenské firmy
01 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-30 20:59:28 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch po štatistických údajoch a pred rozhodnutím Fedu klesli, dolár vzrástol 05 - Modified: 2024-04-30 16:55:41 - Feat.: - Title: Výrazné oslabenie. Európske akciové trhy majú za sebou prvý negatívny mesiac od októbra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:00