StoryEditor

Na veľkosti naozaj záleží, aj pri bankách (komentár dňa)

07.10.2015, 00:00

Ak ste životnými okolnosťami donútení podstúpiť vážnejší lekársky zákrok, alebo vás vaše dospelé deti požiadajú o radu, v ktorej pôrodnici by mali priviesť na svet vaše dlho očakávané vnúča, asi nebudete váhať a zvolíte to najlepšie a najmodernejšie zdravotnícke zariadenie, ktoré je vo vašom okolí k dispozícii. Dôvodov je hneď niekoľko. Špičkový personál, prístrojové vybavenie na najvyššej úrovni a v prípade komplikácií okamžitá prítomnosť ďalších vysoko špecializovaných pracovísk.

Zdá sa to byť úplne prirodzené a logické rozhodnutie a platí to nielen pri voľbe správnej kliniky. Ak takto pristupujeme k svojmu zdraviu alebo blízkym, prečo rovnakú logiku väčšinou neuplatňujeme aj pri práci s financiami? Áno, občas počúvam argument, že peniaze nemožno porovnávať s vlastným zdravím alebo rodinou. Nie sú to však práve peniaze alebo výplata, kvôli ktorým riskujeme svoje zdravie cestou do a z práce a kvôli ktorým opúšťame našich blízkych každý pracovný deň?

Ak si celkom úprimne uvedomíme, že v skutočnosti sú pre nás peniaze nenahraditeľnou nutnosťou, je potom na čase začať im venovať adekvátnu pozornosť. Veď rodina, koníčky a často aj už spomínané zdravie sa im musí veľakrát podriadiť. Preto sa myslím, že aspoň raz ročne je na mieste vážne zhodnotiť, či skutočne využívate tú najlepšiu finančnú inštitúciu.

Zvážiť, či sľubované výnosy z vkladov nie sú na úkor ich bezpečnosti. Či vás finančná inštitúcia priebežne prekvapuje inováciami, namiesto aby ste o ne museli prosiť, či vám ponúka optimálny pomer medzi cenou, ktorú za služby a kvalitou servisu, prípadne či je rozsah príležitostí zhodnotenia vašich financií dostatočný. Ak ste si odpovedali vo všetkých prípadoch áno, gratulujem vám. Nezabudnite si však túto finančnú previerku po čase zopakovať. Keď však vaše súčasné nastavenie nie je celkom optimálne, buďte k bankám nemilosrdný a využívajte vždy len tú pre vás najvýhodnejšiu.

Pri príležitosti prehodnocovania je dobré zvážiť i prípadnú konsolidáciu aktivít. Posilníte si tak vašu vyjednávaciu pozíciu s bankou. "Veľké" znamená konsolidované. Platí to obojstranne nielen o bankách, ale aj o klientoch. Všetko na jednom mieste, vďaka objemom zvýhodnené ceny a množstvo doplnkových služieb zvyšujúcich užívateľský komfort.

Doby, kedy sme chodili po malých obchodíkoch - tam pre mäso, tam pre rožky a o kilometer ďalej pre klince, sú dávno minulosťou. Ani vo svete financií to nie je inak. Globálne inštitúcie majú vyššiu pravdepodobnosť prekonať lokálne turbulencie bez ujmy, na rozdiel od menších, národných. Čím väčšie objemy vaša banka spravuje alebo svojim klientom obchoduje, tým efektívnejšie je schopná dosahovať úspory v porovnaní s menšími. Rovnako je to z pohľadu užívateľa. Je lepšie byť váženým klientom v jednej finančnej inštitúcii, než byť bezmenným číslom účtu v niekoľkých bankách.

Dovoľte mi na záver niekoľko drobných rád vo vzťahu k bankám. Využívajte príležitosti a ich konkurenčný boj vo svoj prospech. Cena nie je jediné kritérium, rovnako tak ako cena vášho právnika alebo lekára v núdzi. Hovorí sa, že niektoré veci sú aj zadarmo drahé. Stiesnený pocit z inštitúcie pri rokovaní s bankou naozaj nie je na mieste.

01 - Modified: 2007-10-05 06:27:11 - Feat.: 0 - Title: Krajina česká, domov môj
01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:06