StoryEditor

Čína predbehla v exporte dlhodobého kráľa (menový komentár)

11.01.2010, 10:13
Obchodovanie na finančných trhoch otvorilo pracovný týždeň v pozitívnej atmosfére.

Hlavným dôvodom vypuknutia optimizmu počas ázijskej devízovej obrátky boli vynikajúce  čísla čínskeho zahraničného obchodu za december, vysoko nad očakávaniami, na základe ktorých sa Čína stala najväčších svetovým exportérov a predbehla v tomto ukazovateli dlho kraľujúce Nemecko.

Posledné makrodáta hovoria v neprospech dolára

Ihneď po otvorení devízového trhu v nedeľných nočných hodinách (ráno austrálskeho času) sme tak videli silný výpredaj dolára.  Čínske dáta vytvárajú obraz, že svetová ekonomická obnova prebieha rýchlejšie ako sa očakávalo, čo vyvoláva eufóriu s vyššou akceptáciou rizika na trhu a obnovu carry obchodov, ktorých hlavným hybným mechanizmom je nákup vyššie úročených mien a predaj menových jednotiek z nízkym úrokom medzi ktoré patrí  (ešte stále aj US  dolár.  Naopak  posledné US dáta z trhu práce  síce naznačujú progres v ekonomickej aktivite, no nie tak veľký ako sa očakávalo (čo by mohlo viesť k redukcii dlhých dolárových pozícií).

 Ak sa teda očakáva vo zvyšku sveta mimo USA robustnejší rast a navyše úrokové sadzby daných mien sú vyššie úročené resp. existujú očakávania na rýchlejšie sprísňovanie menovej politiky daných centrálnych bánk, dolár to veľmi zraňuje.  Olej do ohňa ranného výpredaja dolára prilial aj US centrálny bankár Bullard, s holubičími pohľadmi na US menovú politiku a poznámkami, že úrokové sadzby by mohli ostať nízke po dlhšiu dobu. V priebehu troch dní išlo už o druhé takéto vyjadrenie predstaviteľov FEDu (v piatok mal rovnaké poznámky Rosengren).

Intradenný pohľad na EURUSD

Ako sme už spomenuli nálada núti trh k podstupovaniu vyššieho rizika s cieľom možného vyššieho výnosu. Toto by sa dnes nemuselo počas celého dňa zmeniť najmä keď na programe dňa počas londýnskej devízovej obrátky už neočakávame žiadne makroekonomické zverejnenia.  Nie je tak veľký dôvod nakupovať dolár.

Z technického pohľadu zdolanie 23,6% fibo levelu návratu decembrové maximá- minimá  na 1,4436 otvára cestu k ďalšej fibo méte (38,2%) toho istého prepadu na 1,4573. Tento scenár nadobudne väčšiu pravdepodobnosť najmä ak pár dokáže zlomiť odpor ázijských predajných objednávok okolo 1,4520/40. BNP Paribas nevylučuje dokonca ani nárast smerom k 1,4790 (61,8% fibo level prepadu decembrové maximá- decembrové minimá). Supporty smerom nadol, ktoré by mohli slúžiť ako korekcia intradenného rastu sú na 1,4525 a 1,4480/70.

Vymanenie sa z konsolidačného pásma (pozri graf) zvyšuje šance pre býčie smerovanie páru.

EURUSD

 Stanislav Panis

analytik CI KOMODITY

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:37