StoryEditor

Najhoršie je elektrárne nechať tak

18.05.2004, 00:00
Privatizácia Slovenských elektrární sa zamotáva, od jej spustenia v júni 2002 jej koncepcia prešla viacerými zmenami. Najnovší pohľad ministra Pavla Ruska nevylučuje ich spojenie so silným stredoeurópskym partnerom.

Privatizácia Slovenských elektrární sa zamotáva, od jej spustenia v júni 2002 jej koncepcia prešla viacerými zmenami. Najnovší pohľad ministra Pavla Ruska nevylučuje ich spojenie so silným stredoeurópskym partnerom. Každému v tejto súvislosti zíde na um ČEZ. Po rokoch politických trampôt s elektrárňami má ich privatizácia vyriešiť takmer všetky problémy. Tie podväzujú ich rozvoj a postavenie na trhu únie. Ide o nedostatky v legislatíve a uviaznuté náklady. Keď však štátni úradníci dostanú zadanie riešiť to, aby sa privatizácia pohla, z privatizačnej komisie elektrární prenikne, že práve neriešenie týchto problémov znemožňuje privatizáciu. Je to začarovaný kruh. Zdá sa, že privatizáciu brzdí aj elektrárenská loby. Argumentuje nedostatkom elektriny v budúcnosti a potrebou rozvoja. V predkladaní analýz takéhoto typu sa teraz predháňajú ľudia z elektrární. Dostáva ich minister Pavol Rusko. Nabádajú ho, aby teraz, pred finále rozhodnutia o investorovi, modifikoval požiadavky, t. j. aby ich dávali vo viacerých alternatívach. To však môže spôsobiť nevôľu investorov aj s následkom, že niektorý z nich odstúpi.
Na druhej strane by bol politicky ťažko zdôvodniteľný predaj podielu za zlomok vlastného imania, ktoré prevyšuje 50 miliárd korún.
Na tom Rusko stavia a nepochybne získa podporu väčšiny verejnosti, na prvom mieste elektrárenských lobistov. Mnoho ľudí z brandže, najmä z ústredia na Hraničnej, by spojenie s ČEZ privítalo. Horšie by mohli dopadnúť prevádzky niektorých tepelných elektrární. Ukazuje sa, že neprivatizácia v klasickom zmysle, t. j. iné riešenie ako predaj majetku či akcií, nie je v dlhodobom horizonte zlé riešenie. Samozrejme, že by bolo najlepšie elektrárne ozdraviť a oživiť a potom dať do privatizácie. Lenže kuchárka s týmto sloganom je na Slovensku úplne sprofanovaná, pod týmto heslom ju hlásali predstavitelia štátnych podnikov ešte za federácie, keď sa rozbiehala prvá vlna privatizácie. Nakoniec sa ozdravovanie nekonalo a podniky získali domáci kapitalisti, čo veľakrát nebola výhra. Nie je to prípad elektrární, nehrozí im krach, ale vytláčanie z trhu elektriny sa už prejavuje. Preto najhoršie by bolo pokračovať v hre na privatizáciu ďalší rok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 03:18