StoryEditor

Čo prekáža stretnutiu patriarchu a pápeža

28.01.2008, 23:00

Vatikánske rádio s odvolaním sa na kardinála Andreu Cordero Lanza di Montezemolo oznámilo, že pápež Benedikt XVI. pozval Patriarchu Moskovského a celého Ruska Alexija II. na júnové slávnosti spojené so začiatkom roka apoštola Pavla.
V Moskovskom patriarcháte rozmýšľajú. Cesta do Ríma predpokladá osobné stretnutie patriarchu s pontifikom, a na to nie je pravoslávna cirkev pripravená.
Na jednej strane, vo vzájomných vzťahoch medzi oboma cirkvami sa nazhromaždilo príliš veľa problémov.
Počas pontifikátu Jána Pavla II. ruská cirkev vytýkala Rímu prozelitizmus a obsadenie chrámov v Západnej Ukrajine grékokatolíkmi. Vzťahy sa definitívne pokazili po tom, ako sa Vatikán snažil štatút apoštolských administratív v Rusku zmeniť na úroveň plnohodnotných biskupstiev. Ján Pavol II. preto nemohol pricestovať do Moskvy. Na druhej strane, vzťahy sa začínajú zlepšovať. Vatikán premiestnil hlavu ruských katolíkov arcibiskupa Tadeusza Kondrusievicza z Moskvy do Minska. Alexij II. pred svojou návštevou Francúzska v rozhovore pre denník Figaro povedal, že názory katolíkov a pravoslávnych na spoločné kresťanské hodnoty sú v mnohom v živote modernej Európy totožné. Vytláčanie cirkvi na okraj spoločenského života, propaganda kultúry spotreby, revízia mravných hodnôt, si podľa jeho názoru vyžadujú spoločnú odpoveď.
Aj patriarcha a aj pontifik si myslia, že kresťania musia spoločne zastávať spoločné záujmy. Znamená to, že cirkvi sú pripravené na zblíženie a ich historické stretnutie nie je vylúčené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 04:32