StoryEditor

Ruské päste a pohostinnosť SR

03.04.2008, 00:00

S Rusmi sa dá ťahať vždy len za kratší koniec. Ochranárske praktiky Francúzska, Maďarska a Nemecka namierené proti nekontrolovanému, čiže slobodnému pohybu kapitálu z Ruska do Európy nenechala Moskva dlho bez ohlasu. A ako býva u Rusov zvykom, na hodenú rukavicu reagovali päsťou.
Kým Paríž, Budapešť a Berlín "ochraňujú" pred ruskými peniazmi a akcionármi podniky, ktorých počet sa v každej krajine dá spočítať na prstoch jednej ruky, ruská Duma -- dolná komora parlamentu -- vytýčila oblasti, kam budú môcť cudzie firmy investovať len s bumážkou, hneď štyridsaťdva (!).
Bez povolenia tých povolaných nebude môcť Nerus, či by to bol Američan, Slovák alebo Nemec, kúpiť viac ako polovicu a v niektorých prípadoch dokonca štvrtinu firmy podnikajúcej v niektorej z oblastí, ktoré poslanci označili za strategické. A vidieť, že svoju stratégiu už má ruská administratíva premyslenú nielen pri ťažbe ropy, plynu, ale napríklad aj v šírení informácií, keďže masmédiá sú do návrhu "ochranárskeho" zákona zahrnuté tiež.
Jedinou možnosťou, ako našinec bude môcť získať kontrolu nad niektorým ruským podnikom zo 42 strategických oblastí, bude založiť si nastrčenú firmu v Rusku a investovať cez ňu. V tom prípade sa však môže pripraviť na ranné návštevy ruskej tajnej služby, tak ako ich nedávno zažili moskovské kancelárie British Petroleum či jej ruskej dcéry TNK-BP, keď vyšetrovatelia hľadali zlosynov s pasmi cudzincov, ktorí si dovolili svojim šéfom v Londýne hovoriť o ruských energetických zdrojoch, čo bol -- mimochodom -- biznis, ktorému sa všade na svete tento koncern venuje.
V tieni týchto udalostí slovenské ministerstvo hospodárstva vypracovalo a vláda vzala na vedomie správu, ktorá konštatuje, že "spolupráca slovenských a ruských podnikov v oblasti atómovej energetiky sa rozvíja úspešne" a pripravuje Slovensko na príchod štyroch ruských koncernov, ktoré sa u nás zaujímajú okrem jadra aj o uhlie, nerastné suroviny či elektrárenské stroje.
Kedysi dávno niekto povedal, že globalizácia je ako štyri ročné obdobia. Protestovať proti nim sa dá, ale nič tým nedosiahneme. Rusom to v prípade ich boja proti pohybu kapitálu ešte asi nikto nevysvetlil.

Tomáš Velecký, Vedúci redaktor Podnikov a trhov, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:59