StoryEditor

Inšpirovaný Južnou Amerikou?

09.01.2008, 23:00

Premiér Fico sa znova dočkal svetlej chvíle. Včera na neho mierili objektívy, blesky aj mikrofóny a poslušne nahrávali to, čo do nich rozprával. Bez možnosti overiť si, či netára. Hovoril totiž o správe, ktorá aj po schválení vládou zostala neverejná. Toto všetko by bolo len ďalším dielikom v puzzle vtipnej postavičky krátkych dejín mladých Slovákov, keby to, čo hovorí, nebolo naozaj vážne.
Premiér povedal, že vláda Slovenskej republiky v roku 2008 odsúhlasila, že vláda Slovenskej republiky v roku 2002 predala SPP v rozpore so zákonom. Ak to Najvyšší kontrolný úrad potvrdí, prikáže vláde Slovenskej republiky, aby stav napravila. Keďže v demokracii, ktorou stále sme, nie je vláda toho istého štátu o pár rokov tou istou vládou, náprava bude na kabinete vedenom Robertom Ficom. Ten sa tak dostane k možnosti rozhodovať o plynárňach, po ktorých ešte ako opozičný poslanec otvorene bažil. S verdiktom prokurátora a kontrolného úradu pobeží na najbližší súd a pokúsi sa o jednostranné spätné odstúpenie od privatizačnej zmluvy. Alebo sa dohodne s privatizérmi mimosúdne, napríklad výmenou za stoličky v predstavenstve plynární.
Čarovné na jeho počínaní sú argumenty. Tvrdí, že nie sú zdokladované súťažné podmienky výberu strategického investora. "Neexistujú žiadne doklady. Či tomu veríte, alebo neveríte," netajil spokojnosť včera pred novinármi. A kto by mal tieto doklady mať? Ministerstvo hospodárstva, pod ktoré plynárne patrili a ktoré má dnes pod palcom jeho minister? Fond národného majetku, ktorý prevod akcií realizoval a v ktorého prezídiu sedia ľudia blízki Smeru a dvoch jeho koaličných partnerov? Alebo ministerstvo privatizácie, ktorého kompetencie po jeho zániku pohltil rezort hospodárstva? Na ťahu je niekdajší právny poradca vlády Slovenskej republiky pri predaji plynární. Spoločnosť Linklaters by mala mať dokumenty v jednom zo svojich trezorov.
Snaha Fica získať späť pod kontrolu štátu jeden zo strategických podnikov nápadne pripomína politiku juhoamerických vodcov Eva Moralesa a Huga Chaveza. Okrem portrétu Che Guevaru vo svojich kanceláriách spája týchto troch mužov aj nenávisť k tomu, k čomu si nemôžu pričuchnúť. Kým vodcom Bolívie a Venezuely nevoňala ropa ťažená Američanmi, Britmi a Holanďanmi, a preto ju zoštátnili, slovenskému lídrovi prekážajú Francúzi a Nemci podieľajúci na preprave ruského plynu cez Slovensko.

Tomáš Velecký, vedúci Podnikov a trhov ,Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:59