StoryEditor

Problémom nie sú úzke koľaje

06.09.2007, 00:00

Problémy železničnej prepravy v smere na východ do štátov SNŠ sa dlhodobo neriešia a spôsobujú čoraz väčšie prekážky pre rozvoj obchodu medzi strednou Európou a štátmi SNŠ. Diskusia o širokorozchodnej trati absolútne nerieši podstatné a akútne problémy rozhrania normálneho a širokého železničného rozchodu.

Preprava tovaru železnicou medzi Slovenskom, Ukrajinou a Ruskom je upravená medzištátnymi zmluvami. Tovar prepravovaný v smere západ -- východ je prekladaný do vozňov širokého rozchodu na ukrajinských prekladiskách Čop -- Batevo -- Mukačevo, a v opačnom smere na slovenských prekladiskách Čierna nad Tisou -- Dobrá -- Maťovce -- Haniska pri Košiciach. Objemy tovarov a harmonogramy sa pravidelne odsúhlasujú a výsledkom je tzv. objemový protokol železníc SR, Ukrajiny a Ruskej federácie. Tento sa následne premieta do mesačných a denných plánov prekládky.
Podľa aktuálneho denného plánu by mali ukrajinské železnice v smere západ -- východ denne prevziať 4 vlaky normálneho rozchodu (1 vlak = cca 40 vozňov), avšak skutočnosť je priemerne dva, najviac tri vlaky denne. Dôvodom je nedostatok vhodných širokých vozňov na prekládku. V opačnom smere pri dovoze do Európy je denný plán 350 širokých vozňov. na ich prekládku je nevyhnutných 450 vozňov normálneho rozchodu. Slovenská strana je ale schopná pristaviť len niečo vyše 300 vozňov normálneho rozchodu na prekládku v Čiernej nad Tisou. Takto dochádza na oboch stranách k neplneniu záväzkov a veľkým časovým prestojom.

Vlaky stoja
ŽS Cargo vydalo oficiálny zákaz nakládky tovaru pre všetky svoje železničné stanice, a tiež pre príjem vozňových zásielok z okolitých štátov smerujúcich na prekládku na Ukrajinu (13.8.2007). Dôvod -- kumulatívne hromadenie naložených vozňov normálneho rozchodu, čakajúcich na prekládku na Ukrajine. Päť dní po vydaní zákazu nakládky čakalo na trati medzi Košicami a Čiernou nad Tisou na prevzatie na Ukrajinu ešte 12 plných vlakov.
V roku 2006 bol tento zákaz vyhlásený dvakrát, v tomto roku takisto dvakrát. Ide teda o systémový jav, nie o dôsledok neočakávaných, náhodných udalostí. Príčinou nahromadenia záťaže je, ako sme už hore naznačili to, že ukrajinská strana má nedostatok vhodných vozňov - Ukrajinské železnice dlhodobo neinvestujú do obstarávania vozňov nevyhnutných na prepravu tovaru v smere západ -- východ, nehovoriac o modernizácii celého vozňového parku.
Reálnym dôsledkom sú obrovské straty prepravcov (výrobné podniky, obchodné spoločnosti), ktorí sú len veľmi ťažko schopní alternatívne riešiť dopravu tovaru a strácajú možnosti umiestnenia svojho tovaru na východných trhoch.

Chýbajú investície
Otázka je, prečo Ukrajinské železnice nemajú motiváciu investovať do kúpy nových vozňov a prepravcovia tak musia voziť tovar v 25 - ročných i starších nespoľahlivých vozňoch a navyše čakať i 2 týždne na prekladisku na prázdny široký vozeň.
Na druhej strane je otázka úplne rovnaká, prečo slovenská strana -- ŽS Cargo, a. s., podnikateľský subjekt, ktorý je účastníkom relatívne konkurenčného trhu (v porovnaní s Ukrajinou), nereaguje na zvýšený dopyt investíciami do rozšírenia svojho vozňového parku.
Podstatnými príčinami sú disparita tovarových tokov, obrovská regulácia železničnej dopravy všetkými zúčastnenými štátmi a neochota liberalizovať podmienky na tomto trhu.
V smere EÚ -- východ sa obchoduje tovar s vysokou pridanou hodnotou, sú to predovšetkým hotové výrobky, ktoré sú prepravované v moderných veľkokapacitných krytých vozňoch. Z Ukrajiny na Slovensko a ďalej do západnej Európy sa prepravuje tovar nízkej pridanej hodnoty. Ide predovšetkým o nerastné suroviny (uhlie, koks, železná ruda a pod.), ktoré sú prepravované v otvorených vozňoch. Ukrajinské železnice investujú predovšetkým do nákupu a modernizácie otvorených vozňov a priamo reagujú iba na export tovaru smerom von z Ukrajiny. Kryté vozne, po ktorých je čoraz väčší dopyt zo strany dopravcov zo Západu, zostávajú mimo ich záujem.

Má šancu súkromný dopravca?
Za takejto situácie by bolo prirodzené očakávať, že tam, kde je dlhodobo kúpyschopný dopyt, sa časom objaví i reálna ponuka. Inými slovami, nejaký dopravca využije ziskovú príležitosť a poskytne alternatívu k štátnym Ukrajinským železniciam, t. j. prepravu v súkromných vozňoch vyššej kvality a spoľahlivosti. Príchod takejto súkromnej konkurencie je však v prípade ukrajinských železníc zmarený tamojším neistým a preregulovaným prostredím. Konkurovať štátnym železniciam riadeným priamo ministerstvom dopravy je veľmi riskantné podnikanie.
Zakúpenie moderných širokých vozňov v relatívne veľkom počte (v dôsledku veľkých prepravných vzdialeností na východe) je investícia, ktorej návratnosť možno reálne očakávať v horizonte desiatok rokov. Avšak v prostredí, v ktorom by súkromný dopravca mohol byť veľmi ľahko diskriminovaný, či už zo strany ministerstva, štátneho dopravcu alebo i ruských železníc, je nereálne očakávať príchod súkromnej konkurencie bez "požehnania verejného záujmu" štátnou autoritou.
Situácia na slovenskej strane je síce trochu perspektívnejšia (tlak súkromných železničných operátorov, tlak EÚ na liberalizáciu trhu), ale reálne veľmi podobná stavu na Ukrajine. Navyše zo strany štátnych zástupcov nie je vidieť záujem situáciu riešiť.

Regulácia trhu zlyhala
Spomínané zákazy nakládky, nedostatok vhodných železničných vozňov sú viditeľné dôkazy zlyhania regulovaného trhu a neschopnosti štátom ovládaných spoločností reagovať na skutočné potreby účastníkov trhu. Zákopová vojna v zmysle "málo vozňov u vás, málo u nás" zlyhanie štátnej regulácie len zvýrazňuje.
V tomto kontexte je vhodné pozrieť sa i na plán výstavby širokorozchodnej trate. Je potrebné investovať obrovské miliardy korún do výstavby niečoho, čo nerieši zásadný problém, t. j. disparitu tovarových tokov? Skutočný problém, ktorému sú každodenne vystavený výrobcovia a obchodníci, ktorí chcú umiestniť svoj tovar na východných trhoch, nie je v nedostatku kapacity železničnej infraštruktúry, ale v nedostatku vhodného vozňového parku.

(Autor je externý spolupracovník INESS.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:26