StoryEditor

Poznámka: Bociany tiahnu

06.09.2006, 00:00

Do teplých krajín neodtiahli len žeriavy v slávnom filme z čias sovietskej éry, ale aj naše bociany, presnejšie tie s rodokmeňom KDH. Kresťanskí demokrati si totiž pred tohtoročnými parlamentnými voľbami privlastnili všetky tieto graciózne operence. Kresťanským politikom mali zabezpečiť priaznivý volebný výsledok. Nestalo sa. Prečo? Vysvetlenie je naporúdzi a netreba na to zvolávať vtáčie ani stranícke snemy. K povestnému uzlíku so živým obsahom, ktorý pri príchode držia bociany v zobáku, ich samozvaní majitelia totiž pridali len málo z toho, čo mnohým chýba na zabezpečenie dôstojného uvedenia svojho potomstva do života a na výchovu. A tak namiesto nádeje sledujú bociany na oblohe skôr s obavou, aby u nich nepristáli.
Bociany nemenia svoje zvyky ako ľudia. V uplynulých dňoch roztiahli krídla a politika - nepolitika opäť si to nasmerovali do afrických zimovísk. Ich sťahovanie sa pomaly končí. O tom, či s nimi odletel aj bocian Kristián - volebný maskot kresťanských demokratov - centrála KDH zatiaľ neinformovala. Avšak ornitológovia sú zajedno - asi z 1 100 hniezd obsadených týmito sympatickými operencami podľa nich niekoľko jedincov určite neodletí. Biorytmus im, na rozdiel od ľudí, nezblbli tohtoročné zmeny vo veľkej politike, ani vírus vtáčej chrípky, ale "obyčajné" klimatické zmeny.
Na budúci rok sa bociany nepochybne vrátia, znova odletia a stále tak dokola. Nie je však isté, či neborák Kristián nezostane medzi dezorientovanými. Ktovie, čo sa s ním a jeho tútormi stane za štyri roky, keď sa opäť pôjde voliť. A vôbec, dožijú sa (politicky) toho?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 04:46