StoryEditor

Komentár HN: Biorovnica s neznámymi

12.07.2006, 00:00

Zdravá voda, čistý vzduch, pôda bez chemikálií a krmivá pre dobytok bez geneticky modifikovaných plodín. To sú predpoklady na pestovanie rastlín a chov hospodárskych zvierat so značkou "bio", vhodnejších na výživu ľudí ako sú klasické produkty. Kruh, ktorý má však niekoľko neznámych, by mali uzavrieť zdravší ľudia.
Biopotraviny sú podstatne drahšie ako klasické. Hoci ich predaj stúpa, mnohí spotrebitelia sa im vyhýbajú. Niektorí kvôli cenám, iní majú o nich málo informácií. Prečo sú bioprodukty drahšie? Aj preto, lebo výroba je certifikovaná. Nielen farma či spracovateľ, ale aj produkty, čo nie je lacná záležitosť. Aj vysievanie a pestovanie predplodín ako zeleného a prirodzeného hnojiva niečo stojí.
Ideálna však nie je ani dostupnosť týchto potravín. Počet predajní u nás síce rastie, ale bez propagácie a reklamy je malá šanca, že sa vo väčšej miere dostanú na náš stôl. A tak väčšina produktov stále končí v žalúdkoch solventnejších konzumentov vo vyspelých európskych štátoch.
Pritom naši výrobcovia sa snažia. Na Slovensku je približne 260 ekofariem. Hospodária na piatich percentách poľnohospodárskej pôdy, čím sme sa priblížili k vyspelým štátom. Pred piatimi rokmi ich bola asi len štvrtina a pôdy len dve a pol percenta.
Vyriešiť však treba aj spracovanie živočíšnych bioproduktov. Na Slovensku niet mliekarne, ktorá by biomlieko dokázala tak využiť, aby sa mohlo predávať pod touto značkou. Zlikvidovali sa malé bitúnky, ktoré však mohli spracúvať biodobytok. Zväz Ekotrend, združujúci ekologických farmárov, tiež očakáva, že štát prijme legislatívu, ktorá vyrieši problém predaja agrárnych produktov "cez dvor a ulicu", ako je to napríklad v Rakúsku. Tým by sa podporil aj obchod s biopotravinami a znížila by sa ich cena.
Neznáme v biorovnici sú riešiteľné. Biopotraviny sú totiž šancou pre súčasnú vládnu koalíciu, ktorá bude mať vo svojom programe bezpečnosť potravín a konzumentov. Aj ich však treba na bioprodukty "nastaviť". Nie je to však len vec rezortu pôdohospodárstva, ale aj životného prostredia. Združené prostriedky na propagáciu biopotravín, ako to robia v zahraničí, by pomohli zlepšiť stav životného prostredia a zároveň by sme mali na tanieroch menej chémie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 10:01