StoryEditor

(Ne)politické rotácie?

20.12.2006, 23:00

Rotácie sa po novom netýkajú už len armádnych jednotiek v zahraničných misiách, ale aj polície. Zo svojich postov totiž "odrotujú" v januári siedmi krajskí policajní šéfovia. Jeden z nich, bratislavský krajský veliteľ Ľudovít Mihaľ, údajne dokonca na možno ešte zaujímavejší post zástupcu riaditeľa pre operatívu Úradu boja proti korupcii. Minister vnútra Robert Kaliňák takýto krok avizoval ešte v lete. Napokon sa však odhodlal až teraz - pred Vianocami. Podpísal personálne rozkazy a po policajnom prezidentovi Jánovi Packovi ich poslal policajným šéfom, ktorých sa týkali.
Kaliňákovi predchodcovia toto povolebné otáľanie kritizujú. S vidinou Damoklovho meča nad hlavou podľa nich krajskí šéfovia nemohli ísť na sto percent. Neistota ich vraj destabilizovala. Ale možno ani to vyčkávanie nemôžeme mať ministrovi Kaliňákovi za zlé. Aj policajným odborárom predsa vysvetľoval, že chcel všetkým krajským šéfom dať šancu, aby sa prejavili. A preto vraj čakal takmer pol roka. Nakoniec však dospel k záveru, že "ani jeden z doterajších riaditeľov nemal tú razanciu, aby dokázal čeliť výzvam", a preto sa mu bude dariť lepšie niekde inde.
O ich nástupcoch by sa malo rozhodnúť na budúci týždeň. Oficiálne stanovisko je jasné. Všetci náhradníci majú skúsenosti z vedúcich funkcií a ani jeden nebude politická nominácia. Politizácia polície, o ktorej hovoria niektorí opoziční poslanci, je podľa ministra len smiešny nezmysel. Kaliňákovi však robia medvediu službu jeho koaliční partneri. Predstavitelia ĽS-HZDS aj SNS sa totiž už v minulosti vyjadrili, že by v záujme krížovej kontroly mali záujem o posty v polícii. Podľa našich informácií od vysokopostaveného politika hnutia sa majú navyše práve kreslami vo vedení polície zaoberať koaliční lídri už v najbližších dňoch.
Kaliňák nie je prvý a asi ani posledný minister vnútra, ktorý odvoláva policajných funkcionárov. Nám zostáva len dúfať, že je to skutočne v záujme lepšej práce polície, a nie politizácie mužov a žien v policajných uniformách v tomto pokojnom adventnom čase.

Annamária Dömeová, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:36