akcieDreamstime
StoryEditor

Pokles akcií z úvodu februára je len malá ukážka pádu, ktorý nás (možno) čaká už v blízkej budúcnosti

22.02.2018, 23:00
Investori na akciovom trhu v USA boli v posledných mesiacoch zvyknutí na nepretržitý rast akcií pri takmer nulovej volatilite.

Investori na akciovom trhu v USA boli v posledných mesiacoch zvyknutí na nepretržitý rast akcií pri takmer nulovom kolísaní hodnôt akcií - volatilite. To v praxi znamenalo, že akcie rástli niekoľko mesiacov bez 5 percentnej korekcie a každý menší pokles bol agresívne skupovaný.

Zároveň investori predávali volatilitu cez index VIX (cez futures, resp. ETF, ktoré sledujú VIX ako podkladové aktívum), ktorý bol dlhodobo a umelo udržaný okolo úrovne 10. Tento trend ale skončil v januári a na trh zrazu prišla nevídaná volatilita.

Index VIX (počíta sa cez call a put opcie, v jednoduchosti platí, že čím je vyšší, tým sa očakáva väčšie kolísanie akciového trhu v najbližších 30 dňoch, čo väčšinou znamená pokles akcií) vzrástol v priebehu niekoľkých dní až o viac než 300 percent.

Tým „vystopoval“ z trhu všetkých, ktorí predávali volatilitu cez tento index. Mnohé veľké fondy a manažéri, ktoré obchodovali volatilitu a spoliehali sa na to, že veľké pohyby už nevidíme, tak stratili obrovské peniaze.

Zároveň sme videli prudký prepad v akciách a index SP500 spadol v priebehu niekoľkých dní až o 10 percent. 200-dňový kĺzavý priemer však podržal a akcie vymazali polovicu strát, pričom stále platí dlhodobý rastový trend.

Index VIX však dnes zostáva nad hodnotou 20, čo môže značiť stále vyššiu volatilitu, ako tomu bolo doteraz, keď sa obchodoval okolo, resp. dokonca pod úrovňou 10 bodov. Niektorí analytici však stále zostávajú v býčej nálade a odporúčajú využiť aktuálny prepad len na nákup akcií. No druhá polovica ekonómov si myslí, že to, čo sme zažili vo februári do dnešného dňa, je len malá predzvesť toho, čo nás ešte čaká, a preto očakávajú ďalší pokles akcií.

Situácia je ale zaujímavá – USA stále rastú dobrým tempom a finančné podmienky zostávajú uvoľnené. Nižšie dane a vysoké buybacky podporujú akcie aj do budúcna.

Na druhej strane sú tu ale obavy o obrovský dlh v USA, ktorý by mal ešte raketovo narásť (kvôli fiškálnym stimulom Donalda Trumpa). Preto je pravdepodobné, že výnosy dlhopisov v USA budú pokračovať v raste.

Zatiaľ sa zdá, že výnos 10-ročného dlhopisu okolo 2,85 percenta je pre akcie problém a ak by výnosy pokračovali nad úroveň 3 percent, mohlo by to mať zásadný dopad na akciové trhy. Navyše, akcie sú podľa väčšiny metrík výrazne nadhodnotené a korekcia by bola zdravá.
Volatilita by preto mohla pretrvávať aj v ďalšom období. A to je samozrejme príležitosť pre obchodovanie.

Autor je hlavný analytik TopForex. 

01 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 23:04