akcieDreamstime
StoryEditor

Začiatok veľkej likvidácie aktív?

05.02.2018, 23:00
Akcie zažili svoj najhorší týždeň za posledné dva roky, dlhopisy za posledný rok.

Akcie zažili svoj najhorší týždeň za posledné dva roky, dlhopisy za posledný rok. Na hodnote strácal aj dolár, zlato, ropa či dokonca Bitcoin. Je to náhoda? Asi nie.

A tak sa mnohí pýtajú, či je to koniec veľkého 10-ročného rastu akcií? Či tie budú nasledovať bitcoin, ktorý stratil od svojich maxím už 60% hodnoty. Či je to začiatok konca 30-ročného rastu dlhopisov, ktorých výnos spadol z 16 percent v roku 1981 na 1,5 percenta v roku 2016. Či je to začiatok veľkej likvidácie aktív?

Finančný trh je preexponovaný

Neustále dodávanie likvidity centrálnymi bankami za posledné roky vytvorilo z trhu stroj na nákupy akýchkoľvek poklesov. Centrálne banky pri krehkej ekonomickej obnove nechceli, aby sa narušila dôvera v ďalší rast. Rast akcií totižto vyvoláva efekt bohatstva, a ten zvyšuje ekonomický rast.

Investori verili tejto mantre a tak skupovali každý pokles. Najmä po tom, ako sa ukázalo, že to nie je iba likvidita centrálnej banky a nízke sadzby, ale aj globálny ekonomický rast. Ten sa odrazil v polovici roka 2016 od svojho dna. Tieto dva faktory spôsobili najlepší rast akcií za posledné roky.

Každý kto nakupoval, výrazne zarobil. A najviac zarobili tí, ktorí nakupovali na páku, a čím rizikovejšie inštrumenty. Preto sa darilo všetkým predajcom volatility či nákupcom kryptomien – slušný ekonomický rast, nízka inflácia a rast firemných ziskov spôsobili, že svet zrazu vyzeral veľmi lákavo.

Finančná páka rástla a v januári sa prejavila najsilnejším rastom akcií za veľmi dlhé obdobie. Avšak to nemôže pokračovať do nekonečna. A tak posledné dva týždne vidíme niečo, na čo sme neboli dlho zvyknutí – simultánny pokles akcií aj dlhopisov. Takmer všetky portfóliá trpia a sú nútené znížiť svoju expozíciu a finančnú páku.

Bol to paradoxne rast svetovej ekonomiky a inflačných očakávaní, ktorý si vyžiadal výpredaj finančných trhov. S tým, ako americké ekonomické dáta naznačili, že mzdová inflácia začína rásť, akceleruje aj rast výnosov na dlhopisoch. Ale čím vyšší výnos, tým nižšia cena a tak straty pre ich vlastníkov.

A práve tieto dlhopisové straty spôsobili veľký výpredaj všetkého navôkol.

Príde lavína?

Aj keď 4% pokles akcií je veľa, a dlhopisy pokračujú v poklese, je tento výpredaj podľa nášho názoru iba technickou záležitosťou, kedy sa investori prispôsobujú novým trhovým podmienkam, vrátane vyššej volatility a nižšej páky.

Ekonomický rast je stále silný, inflácia rastie iba mierne, firemné zisky sú slušné a koniec ekonomického cyklu je v nedohľadne. Zatiaľ sa javí ako predčasné myslieť si, že práve posledný výpredaj prinesie lavínu podobnú ako v roku 2008. Aj napriek tomu, že akcie sú veľmi vysoko.

K lavíne toho treba trocha viac ako nadhodnotené akcie.

Autor je analytik Trim Broker

01 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 04 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 05 - Modified: 2024-04-05 09:32:29 - Feat.: - Title: Čínu oberá o investorov odveký rival. Sila rozhnevaného japonského býka rastie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:52