StoryEditor

Čakanie na Herkula

15.03.2007, 23:00

Po známom škandále s "maturitami po novom" - tu máme ďalší únik dôverných, ak nie priamo tajných informácií - Monitor 9. Klasická právna poučka hovorí - vinníka hľadaj tam, kde či komu to prospeje.
Všetci pritakávame, že lekári, sudcovia, daňoví poradcovia, dopravní policajti či štátni úradníci "berú". Najväčší hnev občanov žnú za korupciu štátni úradníci. Na druhej strane najviac tolerujeme úplatky lekárom, veď ide o život (a vždy náš a našich príbuzných).
Systém prijímacích pohovorov a testov na stredné či vysoké školy je tiež veľmi "výživnou" pôdou pre tých, ktorí si chcú prilepšiť v peňaženkách. Vývoj sa v tejto sfére tiež nezastavil a existuje široký register, ako vynútiť od rodičov protihodnotu za prijatie ich potomka na príslušnú školu. Za komunizmu to boli tiež peniaze, ale viac sa dávali protislužby. Nástupom kapitalistického trhu pribudli rafinované formy úplatkov - platobná karta s PIN kódom, zaplatené dovolenky v exotických krajinách, dlhodobé požičanie áut aj s kartou na benzín... Medzi najnovšie hity "prijímačkového biznisu" patrí "doučovanie uchádzača na štúdium".
Štvrtáka na základnej škole vám odborne pripravia na prijatie do osemročného bilingválneho gymnázia za 5- až 8-tisíc, za nalievareň pre 14-ročné dieťa, ktoré ide na atraktívnu strednú školu, je to aj 15-tisíc. No a vysoké školy majú tiež svoje cenníky. Za prípravu na televíznu a filmovú produkciu je to aj 20 tisícok a na právo vraj aj troj- či päťnásobok. Nehovoriac o "možnosti" zakúpenia vypracovaných otázok na prijímačky - 100-tisíc i viac... Čo by rodič neurobil pre radostný život svojich detí a nakoniec aj pre seba - lebo keď už bude na dôchodku, tak mu úspešný potomok bude mať z čoho zabezpečiť radostnú starobu - buď v luxusnom viacgeneračnom dome a tu a tam výlet na Kanárske ostrovy či do Karibiku alebo telenovelový život v kruhu rovesníkov v luxusnom domove dôchodcov.
Minister školstva má (po škandáloch s maturitami a monitormi) obrovskú šancu odťať aspoň jednu hlavu hydre zvanej korupcia. Tá v školstve sa dá odstrániť paušálnym zrušením prijímačiek a súčasným zavedením poplatkov za vysoké školy s paralelným transparentným systémom štipendií a pôžičiek na štúdium.
Takéto "koleso" už dávno v mnohých krajinách vymysleli, treba ho len poctivo skopírovať a roztočiť na Slovensku. Žaby na prameni úplatkov budú všemožne tomu brániť - aj napríklad cielenými únikmi testov a maturitných otázok a odpovedí na verejnosť - veď takto najlepšie skompromitujete dobrú myšlienku Novej maturity a Monitora 9. Poviete si - sizyfovská práca. Ale je tu aj iná postava antickej minulosti - možno nejaký ten Herkules, čo vyčistí chliev prijímacích pohovorov na školy, by sa mohol v našich končinách už konečne nájsť.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz

01 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obsah
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 18:16