StoryEditor

Komentár HN: Viac alebo menej? V každom prípade platíme

03.05.2006, 00:00

Ministerstvo zdravotníctva mení ceny liekov, a teda aj doplatky pacientov, pravidelne každý štvrťrok. Častá kategorizácia má svoje za aj proti. Pozitívom je, že môže flexibilne reagovať na stále nové prichádzajúce molekuly na slovenský trh. Z niektorých molekúl a účinných látok tak máme na trhu aj 20 rôznych prípravkov.
Na druhej strane pacientov, ale aj lekárnikov, trápia časté zmeny doplatkov na lieky. Odborníci to vysvetľujú tým, že ak sa nájde generický výrobca lieku, ktorý dokáže ponúknuť nižšiu cenu ako je na trhu a iní výrobcovia liekov nezareagujú a ceny neznížia, doplatok sa zvýši bez toho, aby sa cena lieku menila. Ministerstvo v takýchto prípadoch argumentuje tým, že v každej kategórii existuje liek, ktorý je pre pacienta bez doplatku alebo len s minimálnym poplatkom do výšky 20 korún.
Pred tromi rokmi bolo bez doplatku pacienta 1 167 liekov, o rok neskôr sa ich počet zvýšil na 1 362 a vlani ich už bolo bez doplatku 1 477. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva klesli doplatky pacientov vlani oproti roku 2004 o 140 miliónov korún. Bývalý riaditeľ odboru štátnej liekovej politiky si však urobil vlastné prepočty podľa údajov zo zdravotných poisťovní - podľa neho, naopak, doplatky pacientov vzrástli o 246 miliónov korún. Komu veriť?
Problémom je, že ministerstvo zdravotníctva nemá ani vo svojom rezorte poriadok. Údaje Národného centra zdravotníckych informácií - bývalého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky - sa líšia od tých, ktoré poskytuje riaditeľ odboru liekovej ekonomiky na ministerstve a úplne iné čísla zasa poskytuje tlačový odbor ministerstva. Pre médiá je pripravený variant, podľa ktorého boli vlani celkové náklady na lieky necelých 22 miliárd, rezortní ekonómovia tvrdia, že to bolo 25 miliárd. Vo výške doplatkov pacientov za minulý rok sa relatívne zhodujú.
Pacientske organizácie sú presvedčené, že doplatky pacientov sa zvýšili, o opozícii nehovoriac. Tá dokonca tvrdí, že doplácajú 4 až 5 miliárd korún. Doplatky za lieky u ľudí s chronickými a vážnymi zdravotnými problémami stúpli podľa Asociácie na ochranu práv pacientov až o 45 percent. A to je maximálne možná únosná hranica. Viac platiť pacienti nevládzu. Každá kategorizácia je pre nich rizikom. Síce stovku či dvesto liekov zlacňuje, no približne dvoj- až trojnásobok zdražuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 08:48