StoryEditor

Na Počiatku bol deficit

Od roku 2004, keď štátny rozpočet skončil s mínus 70 miliardami, klesal. Dnes je na povolebnom rázcestí, kde stretol nového ministra financií Jána Počiatka. S deficitom sa ešte nestihli zoznámiť, ale je možné, že sa v nasledujúcich rokoch vráti kus cesty hore kopcom.
Programové vyhlásenie vlády ešte nevzniklo, pretože Robert Fico zrejme kvôli ceste do Štrasburgu na koberček eurosocialistov nestíhal. Napriek tomu je jasné, že niektoré opatrenia nožnice príjmov a výdavkov rozpočtu roztvoria ešte viac než dosiaľ.
Napríklad 5-percentná sadzba DPH by mohla štátnu kasu ročne ,ochudobniť´ o 17 až 20 miliárd korún, alebo aj o viac. Všetko závisí od toho, či sa bude hýbať napríklad aj so zdanením energií, aké iné tovary budú zvýhodnené a či by sadzba klesla skokovo z 19 na päť, alebo postupne.
Mnohí "alarmisti" z médií a ratingových agentúr už avizujú, že euru v roku 2009 môžeme povedať goodbye. Bude za to zodpovedný aj deficit štátnych -- a následne verejných financií. Ten je na budúci rok plánovaný na bezmála 50 miliárd korún. Ak k tomu pripočítame už len tých 20 miliárd možného výpadku z dane, dostaneme číslo, ktoré nebezpečne prekračuje štyri percentá HDP. Na porovnanie, Česi už majú na budúci rok plánovaný deficit 3,3 percenta HDP, čo ich už posúva do cieľovej rovinky prijatia eura. Bolo by smutné, keby nás predbehli, pretože eurofavoritmi sme boli doteraz my. Ibaže by český deficit vyskočil tak, ako sa obáva nový minister financií Vlastimil Tlustý.
Ak chceme skutočne prijať euro v roku 2009, čo oficiálne potvrdil aj minister Ján Počiatek, bude to mať ťažké. Nominant Smeru bude totiž musieť tak trochu prevziať úlohu svojho predchodcu Ivana Mikloša. Bude riešiť dilemu -- na jednej strane bude v rozpočte hľadať zdroje na (drahé) opatrenia vlády, napríklad bonifikáciu hypoték, výstavbu bytov a diaľnic. Pokiaľ chce naozaj Slovensko doviesť do eurozóny, bude však musieť na strane druhej strážiť konvergenčný program, aby sa euro neodsunulo na rok 2011 a neskôr. Želáme veľa šťastia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 10:36