StoryEditor

Útok sa nekončí

13.06.2007, 00:00

Energia, s ktorou sa snaží súčasná koalícia nájsť spôsob ako naštrbiť dôchodkovú reformu, je pozoruhodná. Z času na čas presiaknu informácie, ako sa pripravuje útok z jednej alebo druhej strany. A to bez ohľadu na to, či si verejnosť želá alebo nie.

Podľa pripravovanej novely zákona o dôchodkovom sporení by mohli všetci, ktorí sú v ňom dnes zapojení, čo je viac ako 1,5 mil. občanov, z tohto systému vystúpiť. Rezort si od toho zrejme sľubuje významné zníženie počtu účastníkov dôchodkového sporenia. Jeho predpoklady, ktorými sa snaží ospravedlniť túto snahu, sú pritom úplné mylné a falošné. Sú postavené na predpoklade, že súčasnú veľkorysosť prvého, priebežne financovaného systému, ktorý zaviedla naša dôchodková reforma, je možné zachovať naveky. To je lož. Najneskôr v horizonte do 10 rokov bude musieť byť rozsah prvého piliera výrazne zúžený, inak sa finančne postupne zrúti, na jeho súčasných parametroch preto nemožno stavať. A už vôbec nie v horizonte 20 rokov. Preto nie je pravdou, že je pre účastníkov dôchodkového sporenia sporenie nevýhodné. Naopak. Zabezpečí im podstatne vyššie dôchodky ako starý systém a dáva im dediteľné súkromné vlastníctvo, čo žiadny lákavý, no pritom falošný prísľub vlády nenahradí.

Ďalšou perlou, podmienenou tentoraz už ideologickou slepotou, je návrh, aby počas materskej dovolenky bolo prerušené sporenie a aby odvody plynuli len do Sociálnej poisťovne. Najúžasnejšie je zdôvodnenie: vláda nechce, aby verejné zdroje plynuli do súkromných spoločností. Pravda je taká, že vláda v skutočnosti nechce, aby peniaze plynuli na súkromné účty matiek na materskej, čo je také nesociálne, ako máločo iné. Peniaze v súkromnom sporení totiž neplynú do vrecák ani na účty nejakých súkromných spoločností, ale na účty jednotlivcov, v tomto prípade matiek na materskej a zároveň účastníčok dôchodkového sporenia. Doteraz sú, vďaka reforme, každý mesiac všetci bohatší o 9 % nad svoju mzdu. To dnes vie už hádam každý stredoškolák, vláda sa to chystá zmeniť, mysliac si zrejme, že tomu občan nerozumie. Aj preto si vláda môže trúfať plánovať obrať o tieto peniaze aspoň matky na materskej a myslieť si, že jej to prejde. Aké úbohé.
Plány rezortu, žiaľ, vôbec nesvedčia o pochopení problému a ani sa neorientujú na doladenie starého, priebežného systému a riešenie problémov starnutia populácie. Naopak, snažia sa tento problém ešte zväčšiť a skomplikovať. Napriek tomu je už dnes možné povedať: očakávania vlády o významnom odchode časti ľudí z dôchodkového sporenia budú nenaplnené a vyjdú na posmech. Ľudia už nie sú takí naivní, ako si to zrejme myslí napríklad aj premiér Robert Fico. Ľudia veľmi dobre vedia, čo im dáva existujúca dôchodková reforma a čo ponúka klamlivá vládna propaganda. Vstúpili do dôchodkovej reformy dobrovoľne a ako ukazujú všetky prieskumy verejnej mienky, sú s ňou spokojní.

Ľudo Kaník, občianske združenie SPORITEĽ, autor bol ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 01:49