StoryEditor

Vojna nadávok

17.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

"Masový vrah, horší ako Hitler," "politický imbecil" či "gangstri". Slovné spojenia a nadávky tohto druhu adresovala Severná Kórea predstaviteľom ostatných krajín v spore o jej jadrový program. Táto mánia pomáhať si už ošúchanými frázami a urážkami, ktoré boli "in" v čase vrcholiaceho stalinizmu pred 50 rokmi -- tak to je neoddeliteľná súčasť diplomacie severokórejského režimu. Podľa francúzskej agentúry AFP pomocou tohto slovníka charakterizoval režim v Pchjongjangu najnovšiu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá nariadila sankcie proti KĽDR. Komunistickí lídri uznesenie označili dokonca za "gangsterské metódy", ďalej obvinili USA z príprav na inváziu na ich územie a súčasne pravidelne vyhlasujú, že (americký) "agresor bude rozdrvený" a "utopený v oceáne ohňa".
Táto hra slov, ktorá je v KĽDR určená pre vnútornú potrebu, pridelila ministerke zahraničia USA Condoleezze Riceovej prívlastok "politický imbecil". Režim sa súčasne vyhráža, že povedie "totálnu vojnu proti americkým imperialistickým agresorom".
George W. Bush neostal nič dlžný a označil severókorejského komunistického diktátora Kim Čong-ila za "tyrana" a "pygmejca" -- to druhé kvôli jeho malej postave a minimálnemu politickému vplyvu na medzinárodnej scéne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 08:12