StoryEditor

Ľavica chce pomôcť bohatým

13.10.2005, 00:00
Ak sa chce politik -- ekonóm zapáčiť voličom, hovorí o znižovaní daní. Nie divu, že necelý rok pred parlamentnými voľbami sa roztrhlo vrece s návrhmi na uvoľnenie daňového bremena. Tak od opozície, ako aj koalície. Bez ohľadu na politické tričká sa za väčšinou z nich skrýva túžba zapáčiť sa voličom a zlepšiť si vyhliadky na volebných úspech. To samo osebe nemusí znamenať, že každý návrh má hodnotu chladeného piva na Aljaške.

Ak sa chce politik -- ekonóm zapáčiť voličom, hovorí o znižovaní daní. Nie divu, že necelý rok pred parlamentnými voľbami sa roztrhlo vrece s návrhmi na zmiernenie daňového bremena. Tak od opozície, ako aj koalície. Bez ohľadu na politické tričká sa za väčšinou z nich skrýva túžba zapáčiť sa voličom a zlepšiť si vyhliadky na volebných úspech. To samo osebe nemusí znamenať, že každý návrh má hodnotu chladeného piva na Aljaške.
V zásade sú dve línie. Ministerstvo financií a strana Smer. Miklošove plány sú: zrušenie zdravotných odvodov a ich nahradenie klasickými daňami, zjednotenie základov, z ktorých sa platia dane a odvody. Ďalej zrušenie približne 90-tisícovej odpočítateľnej položky pre zamestnancov, namiesto ktorej by bol daňový bonus. Na rozdiel od terajšieho stavu by daň platili všetci, čiže aj ľudia s príjmami zhruba do 90-tisíc korún ročne. Štát by však každému zamestnancovi znížil daň o určitú pevne stanovenú sumu, čomu sa v odbornej hantírke hovorí -- daňový úver. Ak by niekomu vyšla daň nižšia ako daňový úver, rozdiel vláda by mu doplatila. Pracovníci s minimálnou mzdou by tak v budúcom roku dostali k platu zhruba tri stovky navyše.
O čo ide Smeru? Ficovci volajú po dvoch sadzbách DPH. Tú nižšiu (14-percentnú) chcú na základné potraviny, energie, vedu, výskum, knihy, časopisy a lieky. Znovu chcú zaviesť dane z dividend a podielov na zisku. Pre banky a monopoly chystajú 26-percentnú daň z príjmov. A napokon zníženie spotrebných daní -- dane z benzínu o 90 halierov a z nafty o 1,80 koruny na liter.
Viaceré návrhy z oboch línií sú v pohode a viac-menej by neublížili takmer dva roky starému daňovému systému. To je dôležité kritérium.
Dva z návrhov sú sporné a úplne zbytočné -- daň pre monopoly. Každá ďalšia sadzba v tej istej dani zvyšuje pravdepodobnosť, že firmy budú umelo znižovať daňové základy a obchádzať tak platenie daní.
Druhá zbytočnosť -- zníženie spotrebných daní z pohonných látok a DPH. Ak tým Smer sleduje zlepšenie sociálnej situácie menej majetných, mýli sa. Nižšie spotrebné dane i DPH by viac pomohli solventnejším, ktorí jazdia na drahých autách s vysokou spotrebou a vykurujú veľké rodinné paláce. Tí o to nestoja. Chudobným sa dá pomôcť aj inak. V tomto je návrh pravicového ministra financií lepší ako ľavicového Smeru. Žeby ľavicové strany neboli až také sociálne, ako to o sebe tvrdia?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 13:55