StoryEditor

Vypnite mikrofóny

23.02.2006, 23:00
V politike sa bez nadania na manipuláciu, pretvárku a lož väčšinou nedá presadiť. Robert Fico je mimoriadne nadaný a tieto nástroje používa dokonale. Naposledy včera, na tlačovej konferencii k téme odpustenej pokuty Slovnaftu.

V politike sa bez nadania na manipuláciu, pretvárku a lož väčšinou nedá presadiť. Robert Fico je mimoriadne nadaný a tieto nástroje používa dokonale. Naposledy včera, na tlačovej konferencii k téme odpustenej pokuty Slovnaftu.
Scenár bol vopred profesionálne jasný: s vážnymi tvárami povedať do mikrofónov silné slová. Teda, že minister financií Ivan Mikloš má vysvetliť, čo vzal za to, že odpustil pokutu maďarskej firme, prokuratúra má začať vyšetrovať zneužitie právomocí a premiér odvolať Mikloša. Pointa, ktorou je obraz aktívneho, spravodlivého a ľudského Roberta Fica, sa cez obrazovky a novinový papier už nejako prederie a popularita o pár promile zase narastie.
Médiá boli prvé na rane Ficovej manipulácie. Stratégia tlačovky nepočítala s nepríjemnými otázkami. Opakovaný dopyt po vysvetlení, či si predstavitelia Smeru nemyslia, že pokuta na základe nezmyselného zákona je hlúposť, spôsobil, že tlačovka sa skončila. Jej pokračovanie pre Smer stratilo zmysel v momente, ako kamery zaznamenali pripravené a pred zrkadlom nacvičené vyhlásenia. Priestor pre novinárske otázky by bol iba zbytočným balastom na ich spravodlivom posolstve.
Fakt, že Slovnaft ešte pokutu za daňové zábezpeky nedostal, odhodlanie Smeru nijako nepokrivilo. Naopak, politici neváhali neudelenú pokutu označiť za už odpustenú aj s dodatkom, že maďarské peniaze skončia namiesto chudobného zdravotníctva a školstva vo vreckách vládnych papalášov.
Najtragickejšie na tejto komédii nie je to, že existuje. V politike je úplne bežná a výborne ju hráva napríklad aj Mikuláš Dzurinda. Len keď sa z času na čas vypnú mikrofóny a herci prestanú skrývať, že vedia, že my vieme, že oni vedia..., poľutuje človek ľudí, ku ktorým sa dostanú iba tie zahrané scénky. Podpredseda Smeru Róbert Kaliňák vie, že pokuta za neplatenie daní firme, ktorá dane platí, je hlúposť. Ale priznať to do mikrofónu? Načo by potom bola celá tá tlačovka?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 20:57