StoryEditor

Poznámka: Čo je dovolené bohovi...

17.11.2005, 23:00
...nie je dovolené volovi -- znie staré latinské príslovie. Okrem iného dokumentuje, že ľudská spoločnosť sa od vekov členila.

...nie je dovolené volovi - znie staré latinské príslovie. Okrem iného dokumentuje, že ľudská spoločnosť sa od vekov členila. Základnými kritériami členenia rozhodne nebola inteligencia, ale jednoducho majetok. Pre nás, obyčajných smrteľníkov, to má však aj určité pozitívum. Niektoré zákony sa nás jednoducho netýkajú. Preto ma napríklad nechal chladným spor okolo navrhovaného zákona o preukazovaní majetku. Na to mi predsa celkom stačí výplatná páska a účtenky z nákupu bytového zariadenia, zväčša staré tridsať a viac rokov. V každom prípade je však zaujímavé, akým spôsobom sa okolo prijatia jednotlivých zákonov debatuje. Kým tie, ktoré mi vyháňajú zo spľasnutej peňaženky jednu bankovku za druhou, prechádzajú zákonodarným procesom absolútne hladko, ďalšie, ktoré by trochu siahli do svedomia vyšším a majetnejším vrstvám, majú odrazu nálepku akýchsi paškvilov, podľa ktorých je vraj akýkoľvek majetok súkromných osôb automaticky podozrivý. Pravdu je, že - ako sa vraví - chudoba cti netratí, no a o česť tých, ktorí sa chudobou oháňať nemôžu, sa musia postarať právnickí teoretici. Nuž, bohom je dovolené skutočne všetko, kým tie voly podobné zákony vôbec nepotrebujú. No spory okolo nich počúvať musia, veď čo si už v televíznom vysielaní vyberú, keď majú voľbu iba medzi reality šou a právnikmi s motýlikmi na košeli?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 08:16