StoryEditor

Muž za dve miliardy

30.11.2006, 23:00

České aerolínie (ČSA) potrebujú dve miliardy korún a v najbližších týždňoch má dozorná rada schváliť záchranný plán. Znova si prečítajme tú sumu - 2 mld. Kč: tak znie účet za výkon Jaroslava Tvrdíka, keď bol na čele ČSA, za jeho drahé nákupy airbusov a štedré kolektívne zmluvy s pilotmi.
Už bolo nechutné, ako sa tento muž tváril, akoby sa nič nestalo. A rovnako aj tí, ktorí ho posunuli do ČSA, ako by to bola bezvýznamná politická trafika. (Stanislav Gross, bývalý šéf ČSSD a bývalý premiér v jednej osobe je na prvom mieste). Pripomínať Tvrdíkovu zodpovednosť, ako to robí nový šéf Dozornej rady ČSA Miroslav Ševčík, je správnym začiatkom.
Teraz ide iba o to, ako mieni súčasná česká vláda a aj Ševčíkom riadená dozorná rada pokračovať.
Priama vládna dotácia nie je zatiaľ na obzore. Nový riaditeľ ČSA Radomír Lašák preto už ponúka aj iné možnosti: hovorí o predaji lietadiel a doplnkových služieb, o prepúšťaní.
Pre Ševčíka, ktorý prišiel do ČSA z Liberálneho inštitútu, to bude ťažká voľba. Jeho nezávislá pozícia v dozornej rade mu dáva veľkú slobodu, môže dodržiavať myšlienky patróna všetkých liberálov Miltona Friedmana, ktorý odmietol pomáhať leteckým spoločnostiam dokonca aj po 11. septembri 2001. Alebo si môže povedať s iným, starším klasikom, že sloboda je spoznaná nevyhnutnosť - a zdvihnúť ruku za "nevyhnutné dotácie". Bude napínavé sledovať, ako táto voľba medzi Friedmanom a Karolom Marxom nakoniec pre známeho liberála dopadne.

Tomáš Němeček, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

(Pozn. redakcie HN: Jaroslav Tvrdík je od novembra 2006 hlavnou kontaktnou osobou medzi premiérom Robertom Ficom a šéfom ČSSD Jiřím Paroubkom.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. jún 2024 02:02