Pavol Demáček - Medeko CastPavol Funtál
StoryEditor

Londýnske metro má komponenty z Považia

25.10.2018, 23:59
Pavol Demáček rozbehol v Považskej Bystrici spoločnosť Medeko Cast hlavne vďaka podpore svojej rodiny.

Biznis rozbiehal v prvej polovici 90. rokov úplne od nuly. „Bez kapitálu, skúseností s podnikaním či akejkoľvek pomoci od štátu. V tej fáze bola kľúčová podpora rodiny a hlavne viera, že môžeme byť úspešní,“ opisuje štart považskobystrickej zlievarenskej spoločnosti Medeko Cast jej zakladateľ, majiteľ a generálny riaditeľ Pavol Demáček.

Niekdajší manažér bývalých Považských strojární začínal v novej firme sám. Mal len jednu administratívnu pracovníčku, ktorá mu pomáhala s papierovaním. Celý biznis bol však na ňom. Firma sa v tom čase zameriavala na obchodovanie s hutníckym materiálom.

Súrodenci vo firme
Na úplnom začiatku bolo podľa Demáčka veľkým problémom najmä presvedčiť zákazníkov, aby obchodovali práve s novovytvorenou spoločnosťou. „Ostatné firmy, či to už boli sprivatizované štátne podniky, alebo pobočky zahraničných firiem, majú zázemie. Nejde len o infraštruktúru, technológie, ľudské zdroje, ale hlavne o zákazníkov.“

Postupne sa mu darilo rozširovať nielen portfólio produktov a získavať zákazníkov, ale aj prijímať do firmy nových ľudí. Medzi nimi boli i jeho rodinní príslušníci. „Otec nás nikdy do firmy netlačil, s firmou sme však všetci traja súrodenci žili od jej založenia. Ja v spoločnosti pôsobím od roku 2009. Som rada, že som rozhodla pre túto kariéru a vrátila sa späť do Považskej Bystrice z Bratislavy,“ hovorí Demáčkova dcéra Kristína Lang, ktorá je dnes konateľkou a šéfkou zlievarne farebných kovov spoločnosti Medeko Cast.

Vo firme aktívne pôsobí i Pavlova manželka Antónia Demáčková. „Okrem nás troch v nej dlhodobo pracujú tiež moji dvaja strýkovia, zhodou okolností na mojom úseku vo výrobe. Určite by sme do firmy prijali aj ďalších príbuzných, keby mali vhodný profil na dané pozície. V takom prípade by boli pre firmu pridanou hodnotou,“ pripomína Kristína Lang.

Výhoda rodinného biznisu
Výhodou rodinného podnikania je podľa nej predovšetkým to, že k spoločnosti máte úplne iný vzťah, než keď ste bežný zamestnanec. „Beriete firmu ako vlastnú, snažíte sa ju zveľadiť a rozvíjať. My sa usilujeme čo najviac podporovať rodinnú atmosféru naprieč celou spoločnosťou. Otvorene komunikujeme, pracujeme ako jeden tím a keď je to potrebné, tak zaberieme. Cítiť tu väčšiu súdržnosť,“ zdôrazňuje Kristína Lang.

Demáčkova dcéra vníma veľmi pozitívne aj slobodu rozhodovania. „Veľa vecí dokážeme rýchlo dohodnúť a zrealizovať. Nemusíme čakať na žiadne schválenie zvonku. Proaktivitu s dobrými nápadmi podporujeme aj u našich zamestnancov. Sami môžu prísť a zrealizovať i veľké zmeny, ak to dáva zmysel a efekt je pozitívny.“

Na druhej strane, Lang má niekedy pocit, že v rodinnej firme trochu prišla o súkromie. „Pracovný a súkromný život sa mi miestami prelína. V budúcnosti tu môže byť aj určité riziko rodinných sporov, keďže sme traja súrodenci. Nad tým sa však teraz ešte nezamýšľam.“
Podobne ako mnoho ďalších spoločností na Považí i v ďalších regiónoch Slovenska, aj Medeko Cast má v súčasnosti problém získavať kvalifikovaných ľudí na pracovné pozície. „Myslím si, že tomu čelí väčšina výrobných firiem na Slovensku. My sa snažíme robiť aktívne kroky k zlepšeniu situácie tým, že si vychovávame ľudí interne a začali sme spolupracovať s technickými školami v okolí,“ priznáva Lang

Rozšírenie výroby
Firma nedávno prekročila hranicu 200 zamestnancov. Momentálne stále hľadá päť nových ľudí do výroby na pozície CNC operátor, sústružník a zlievarenský pracovník.

Prijímanie nových ľudí súvisí s chystaným rozšírením produkcie. „Každý rok si naplánujeme krok vpred. Tento rok sú to opäť investície do nových technológií a lepších priestorov s cieľom získať nové zákazky aj zákazníkov. Naša výroba je špecifická, hlavne čo sa týka presných odliatkov. Väčšina našej produkcie tak ide do zahraničia, keďže na Slovensku máme veľmi málo zákazníkov,“ hovorí o plánoch firmy jej riaditeľ Pavol Demáček.

Medeko Cast postupom času rozšíril svoje pôsobenie aj do ďalších sektorov. Okrem zlievarenskej produkcie sa zaoberá predovšetkým strojárstvom. V roku 2004 dostal ponuku dodávať vo veľkom komponenty pre automobilky, odmietol ju však. „Do oblasti automotive sme robili viaceré špeciality v menších sériách. My sa však nezameriavame na veľké série, ako to vyžaduje automotive. Myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie, pretože hlavne subdodávatelia majú už dnes na Slovensku veľký problém zabezpečiť pracovníkov,“ dopĺňa Demáček.

Londýnske metro
Spoločnosť tak podľa neho dnes ide svojou vlastnou cestou. Sústreďuje sa na zložité odliatky s vysokou pridanou hodnotou v malých sériách. Nechce stáť na jednej nohe a vyrábať pre jedného zákazníka.

Aj z tohto dôvodu dnes podľa Demáčka možno nájsť komponenty vyrobené v Považskej Bystrici v mnohých zaujímavých tovaroch. „Spomeniem súčiastky do strojov na výrobu fólií pre smartfóny na dotykové displeje. Dodávali sme aj komponenty pre dverové systémy vagónov v rámci projektu londýnskeho metra Crossrail. Ďalej to boli telesá pre kamery do výbušného prostredia, napríklad pre vrtné plošiny.“

Pre veterné elektrárne firma vyrábala odstredivo liate mosadzné kruhy s priemerom dvoch metrov. Odlieva aj telesá periskopov pre špeciál. Zaujímavá je tiež podľa šéfa spoločnosti výroba medených odliatkov pre energetiku. Dohromady ide už o viac ako tisíc druhov odliatkov.

Láka nás vstup do leteckého priemyslu

Pavol Demáček, majiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti Medeko Cast, pre HN.

Na aké produkty sa chcete zameriavať?
Náš biznis model je vyrábať odliatky pre stroje, šité na mieru pre zákazníka a vyrábané v malých množstvách, ako aj pre zariadenia, ktoré sa každoročne inovujú a zlepšujú. Jednoducho veríme, že Európa nikdy nemôže zostať bez výroby. Výhoda spoločnosti Medeko je v tom, že spolupracujeme už s konštruktérmi na výrobe prototypov.

Chystáte sa vstúpiť aj do nových oblastí?
My sme typická zákazková výroba. Máme zákazníkov z celého spektra priemyslu, od chemického segmentu až po energetiku a ťažiarsky sektor. Veľkou výzvou by pre nás bolo vstúpiť do leteckého priemyslu. Verím, že v horizonte piatich rokov sa nám to môže podariť.

Akú úlohu zohrávajú vo vašej spoločnosti inovácie?
U nás je to nekončiaci sa proces, do ktorého sa snažíme zapojiť všetkých pracovníkov. Začínali sme od piky. Technológie boli vlastne náš vývoj. Vyvinuli sme veľa strojov, od zariadení na lisovanie voskových modelov cez miešadlá a sypače až po sušiarne či technológie na vytavovanie vosku v tlakovej nádobe. Na drahé zariadenia sme nemali prostriedky a dodávatelia aj tak nedodávali know-how. Napokon, už len výroba zložitejšieho odliatku je vlastne vývoj. Počítačový program vám síce urobí simulácie, ale i tak sa to na prvýkrát málokedy podarí. Zlievarina alebo zlievarenská výroba je kumšt.

Vykonávajú u vás stroje väčšinu ťažkej práce?
Samozrejme. Aj my sa snažíme nahradiť vysoký podiel ľudskej práce pri našej výrobe. Už sme inštalovali dva roboty, ale pri našej rôznorodosti technológií, materiálu, tvarov a hlavne malej opakovateľnosti to nie je vždy efektívne.

Koľko peňazí investujete do modernizácie?
Do rozvoja firmy investujeme každoročne, vlani to bolo 1,6 milióna eur. V tomto roku to bude ešte viac.

Partnerom sekcie Generačná výmena je Ministerstvo hospodárstva SR.

01 - Modified: 2019-08-23 12:42:54 - Feat.: - Title: Do Košíc prišla investícia za 90 miliónov eur. Prácu si tam nájde 160 ľudí 02 - Modified: 2019-06-30 13:30:11 - Feat.: - Title: Riaditeľ spoločnosti Medeko Cast: V podnikaní vás rodina podrží 03 - Modified: 2016-04-27 21:41:05 - Feat.: - Title: Potešilo by ma, keby žezlo po mne prevzali deti 04 - Modified: 2016-04-27 21:38:46 - Feat.: - Title: Naše diely sú v ponorkách i metre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/generacna-vymena, menuAlias = generacna-vymena, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:56