Ivan Vallo, RobotecPavol Funtál
StoryEditor

Inteligentné roboty z Turca ohúrili svet. Záujem o ne majú v Brazílii i Saudskej Arábii

04.11.2018, 23:00
O vysoko sofistikované systémy slovenského Robotecu je záujem v Brazílii aj v Saudskej Arábii.

Prvé podnikateľské skúsenosti zbieral Ivan Vallo v obchode. V martinskej centrále ZŤS nakupoval materiály a náradie pre fabriky tohto strojárskeho kolosu. Neskôr dodával techniku nielen strojárňam, ale aj vítkovickým či košickým železiarňam.

V roku 2003 sa rozhodol vstúpiť do nového perspektívneho odvetvia. Založil technologickú spoločnosť Robotec, ktorá sa zameriava na vývoj a výrobu vysoko sofistikovaných robotických systémov. „Pred piatimi rokmi sme úspešne zvládli vstup do automotive sektora komplexnými dodávkami robotických liniek na výrobu obrábaných dielov a tiež robotickými bunkami s odladenou technológiou zvárania. Strojársky svet sme zaujali najmä zariadeniami, ktoré zvládajú automatizované brúsenie. Záujem o tieto roboty majú dokonca v Saudskej Arábii či v Brazílii,“ hovorí pre HN Ivan Vallo, zakladateľ a vlastník firmy Robotec.

Perspektívne Nemecko
Sučianska spoločnosť Robotec je skutočne rodinnou firmou. Pracuje v nej nielen Vallova manželka Helena, ale aj synovia Michal a Lukáš. Zároveň s raketovým rozvojom firmy rýchlo stúpa aj počet jej zamestnancov. „Ešte pred dvoma rokmi sme mali niečo cez 20 pracovníkov, teraz nás je 65. Do konca roka 2019 by sme chceli prijať ďalších 30 ľudí, takže celkovo sa bude počet zamestnancov približovať k stovke,“ prezrádza Ivan Vallo.

Tieto plány majú svoje opodstatnenie. Firma, ktorá na budúci rok oslávi 15 rokov svojej existencie, pripravuje expanziu do zahraničia. „Momentálne sa v Česku inštalujú dve pracoviská na brúsenie pre jednu nadnárodnú spoločnosť, ktorá vyrába produkty pre zábavný priemysel a vyváža ich do celého sveta. Veľké plány však máme aj v Nemecku,“ netají sa ambíciami Vallo.

Práve Nemecko podľa neho predstavuje obrovský potenciál. Tamojší trh už Robotec dokázal zaujať koncom júna 2015, počas prestížnej výstavy zlievarenskej techniky GIFA, ktorá sa v Düsseldorfe koná každé štyri roky. „S naším robotickým zariadením na brúsenie odliatkov sme tam zožali veľký úspech.“

Nemecko navštívili zástupcovia Robotecu aj minulý týždeň. V súčasnosti totiž musia vysoko špecifické komponenty nakupovať v Spojených štátoch. „Brúsenie je do veľkej miery závislé od inteligentného prítlaku. Človek pri brúsení cíti, koľko musí pritlačiť, aby súčiastku neprebrúsil alebo dokonca nezničil. No a robot musí dostať do procesu brúsenia také senzory, aby aj on dokázal inteligentne regulovať prítlak,“ vysvetlil Ivan Vallo.

Počas nedávnej návštevy Nemecka navštívili spoločnosť, ktorá by dokázala vyrábať práve takéto komponenty. „Hovorili sme o možnosti, že sa pustia do výroby takéhoto zariadenia. Mohol by z toho vzniknúť európsky projekt a my by sme mali tieto výrobky vyrábané prakticky doma. Nemuseli by sme ich dovážať z USA,“ vymenúva výhody takéhoto riešenia Vallo.

Záujem u Arabov
Vedenie firmy tiež v Nemecku absolvovalo v uplynulom období niekoľko výstav a prezentácií. Vallo potvrdil záujem nainštalovať ich riešenie ako demo pracovisko v Nemecku, keďže práve tento trh je pre spoločnosť Robotec veľmi zaujímavý.

Dopyt po zariadeniach Robotecu je však aj z exotickejších regiónov, napríklad z Južnej Ameriky či Arabského polostrova. „Pre nás sú to však zatiaľ príliš vzdialené trhy. Nemáme dosiaľ zvládnuté procesy, aby sme mohli takúto technológiu nainštalovať v tak ďalekom zahraničí, predovšetkým čo sa týka servisu a ďalších vecí. Samozrejme, pracujeme na tom. Sú tam komplikácie aj z hľadiska cenotvorby,“ doplnil Ivan Vallo.

Kvalifikovaných ľudí hľadáme každý deň
Ivan Vallo, zakladateľ a vlastník spoločnosti Robotec

Akú úlohu zohrávajú vo vašej spoločnosti inovácie?
Veľmi veľkú, je to jedna z najdôležitejších vecí. Bez vývoja a výskumu nových technológií by sme jednoducho nemali šancu. Už v roku 2015 sme v rámci európskeho projektu dostali dotáciu pre oblasť aplikovaného výskumu takýchto technológií. Nedávno sme u nás postavili centrum aplikovaného výskumu, do ktorého sme vlani investovali viac ako pol milióna eur. Do technológií smerovalo ďalších 600-tisíc eur, takže dohromady išlo do tohto projektu asi 1,1 milióna eur.

Chystáte sa do inovácií investovať aj v budúcnosti?

Rozhodne áno. Som majiteľom skupiny firiem a jedna z nich vytvára technologické centrum pre robotické aplikácie. V januári sme získali štátnu pomoc práve na rozvoj veľmi špecifických robotických technológií. Až do roku 2019 plánujeme do tejto oblasti ďalšie investície v celkovej výške 1,5 milióna eur.

Budete kvôli rozvoju prijímať nových pracovníkov?
Bez toho sa nezaobídeme. Vlani a predvlani sme prijali 30 ľudí, čím sme viac ako zdvojnásobili počet našich zamestnancov. Mali sme 24 ľudí, teraz nás je 65. Prakticky denne máme pohovory so záujemcami. Museli sme však do tohto procesu zapojiť personálne agentúry, pretože sa nám nedarí získavať kvalifikované pracovné sily. Takže do slova a do písmena sme boli nútení nasadiť head hunting.

Ako to vyzerá v praxi?
My tých ľudí priamo vyhľadávame a ponúkame im zaujímavé pracovné príležitosti, a to aj z hľadiska odmeňovania. Predpokladám, že v tomto roku by k nám mohlo pribudnúť minimálne ďalších 10 ľudí. Potrebujeme predovšetkým konštruktérov, elektroprojektantov či PLC programátorov. S týmito pozíciami máme neskutočný problém.

Partnerom sekcie Generačná výmena je Ministerstvo hospodárstva SR.

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala 05 - Modified: 2024-02-24 05:24:18 - Feat.: - Title: WhatsApp oslavuje výročie. Za 15 rokov činnosti získal dve miliardy užívateľov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/generacna-vymena, menuAlias = generacna-vymena, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 22:14