České koruny. FOTO: Dreamstime
StoryEditor

Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom

31.12.2023, 08:49
Autor:
ČTKČTK

Analytici predpokladajú, že česká koruna oslabí v budúcom roku oproti euru.

Kurz českej meny k euru by mal v roku 2024 mierne oslabiť v dôsledku očakávaného znižovania úrokových sadzieb Českej národnej banky (ČNB). Zhodli sa na tom analytici, ktorých agentúra ČTK oslovila.

Koruna tento rok postupne oslabila o 2,1 percenta na 24,70 CZK za euro, čo je najslabšia úroveň od vlaňajšieho augusta.

"V budúcom roku očakávam mierne, ale nijako závratné oslabenie koruny. Znižovanie úrokových sadzieb ČNB by mohlo nabrať v prvej polovici roka agresívnejší trend, čo bude tlačiť na korunu," povedal ČTK analytik XTB Štěpán Hájek.

image

Česko smeruje do eurozóny zadnými dverami

Znižovať sadzby však postupne začne aj americká centrálna banka Fed a Európska centrálna banka, čo by podľa neho malo oslabovanie vyrovnať.

"S eurom zrejme prekonáme hranicu 25 Kč/EUR. Na americkom dolári by som očakával agresívnejšie oslabenie koruny nad 23 Kč/USD, ale druhá polovica roka by mohla byť opäť v znamení silnejšej koruny," odhadol.

Nebude to oslnivý výkon

Analytik Cyrrusu Vít Hradil v roku 2024 od koruny nijako oslnivý výkon neočakáva. ČNB tento rok v decembri prvýkrát znížila tuzemské sadzby a v tomto trende bude podľa neho takmer určite aj pokračovať.

Navyše upokojenie inflácie a ochladenie ekonomiky ju nakoniec prinúti k rýchlejšiemu postupu, než momentálne avizuje. Slabý zahraničný dopyt po priemyselnom tovare navyše zhorší tuzemskú obchodnú bilanciu, z čoho bezprostredne vyplýva nižší dopyt po korunách.

image

Dlhopisy aj akcie strácali kvôli vojne na Ukrajine. Trh sa otočil práve na konci roka 2023

Predpokladá teda, že koruna do polovice roka oslabí k 24,80 Kč za euro. Nasledovať by mal opatrný obrat, keď aj európska a americká centrálna banka začne proces znižovania sadzieb, čo zvýši relatívnu atraktivitu českej meny, a stredoeurópsky priemysel sa oklepe z recesie.

Do konca budúceho roka bude ČNB pomerne aktívna v znižovaní úrokových sadzieb, ktoré by mohli spadnúť možno aj pod štyri percentá, upozornil analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Tlak na oslabovanie koruny

K väčšiemu či menšiemu uvoľneniu menovej politiky môže siahnuť na každom zasadnutí, čo bude podľa neho vytvárať veľký tlak na oslabovanie českej koruny. Na páre s eurom sa tak zrejme kurz posunie do konca roka nad úroveň 25 Kč/EUR, dodal.

Vylúčené podľa neho nie je ani krátkodobé oslabenie na úrovne okolo 25,50 CZK za euro. To by mohlo nastal pri vyššom ako očakávanom znižovaní sadzieb ČNB, nižšej ako očakávanej inflácii či raste geopolitického napätia.

image

Inflácia, HDP, trh práce. Čo čaká slovenskú ekonomiku?

Otázkou je potom prípadné zakročenie centrálnej banky pomocou devízových rezerv proti prílišnému oslabeniu koruny. ČNB bude mať asi veľké problémy s obranou koruny po začiatku znižovania úrokových sadzieb.

Príliš slabá koruna by mohla opäť rozvíriť infláciu a sťažiť tak centrálnej banke prácu. Devízové rezervy ČNB sú však stále široké a podľa názoru analytika Lajseka sa ich banka nebude báť využiť.

01 - Modified: 2023-05-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Chorvátski hotelieri využili euro na zdraženie služieb 02 - Modified: 2023-04-23 12:14:19 - Feat.: - Title: Analytici očakávajú ďalšie posilnenie českej koruny, môže pokoriť hranicu 23 Kč za euro 03 - Modified: 2023-04-13 13:20:58 - Feat.: - Title: Česká koruna stále posilňuje, prelomila hranicu 23,30 CZK/EUR. Stalo sa tak prvý krát od roku 2008 04 - Modified: 2023-03-29 14:26:23 - Feat.: - Title: Česká národná banka svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila 05 - Modified: 2023-02-28 17:19:28 - Feat.: - Title: Koruna dnes prelomila hranicu 23,50 Kč/EUR, stalo sa tak prvýkrát od leta 2008
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:34