Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Koniec špekuláciám. Rusko je v platobnej neschopnosti, potvrdila ratingová agentúra Moody‘s

28.06.2022, 09:39
28.06.2022, 10:04
Autor:
ČTKČTK

Nepanovala zhoda, či sa Rusko dostalo do platobnej neschopnosti, alebo nie. Čakalo sa preto, kým rozhodne niektorá z autorít. Často verdikt vynesie niektorá z troch uznávaných ratingových agentúr.

Ruská federácia je v platobnej neschopnosti, pretože veritelia nedostali na účet platbu úrokov. Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service, ktorá je jednou z autorít, ktorá môže také vyhlásenie urobiť.

Moskva zlyhanie obsluhy zahraničného dlhu doteraz odmietala s odkazom na to, že peniaze odoslala, ale veritelia ich nedostali kvôli západným sankciám uvaleným na Moskvu.

image

Rusko peniaze má, aj tak zbankrotovalo. Čo bude teraz?

Rusko malo 27. mája zaplatiť úroky z dvoch emisií zahraničných dlhopisov v celkovom objeme zhruba 100 miliónov dolárov, ale veritelia peniaze nedostali. V nedeľu večer uplynula 30-dňová lehota, kedy Rusko ešte mohlo urobiť nápravu.

Čakalo sa na autoritu

"Dňa 27. júna, kedy skončila ochranná lehota tridsiatich kalendárnych dní, nemali držitelia ruských dlhopisov platbu kupónov z dvoch emisií eurobondov za 100 miliónov dolárov. To podľa našej definície považujeme za udalosť zlyhania," uviedla ratingová agentúra Moody's, z oznámenia ktorej citujú zahraničné tlačové agentúry. Ďalšie zlyhania pri obsluhe ruského dlhu podľa Moody's možno ešte očakávať.

Kvôli sankciám, ktoré západné štáty na Rusko uvalili za jeho inváziu na Ukrajinu, nemá Rusko prístup k medzinárodnej finančnej infraštruktúre, platby do zahraničia teda nemôže dokončiť. Rusko sa tak ocitá v platobnej neschopnosti pri záväzkoch voči zahraničiu prvýkrát od boľševickej revolúcie pred viac ako 100 rokmi.

Rusko od začiatku sankcií opakuje, že peniaze na zaplatenie má a že je ochotné svoje záväzky voči zahraničiu aj naďalej plniť. Aj preto nepanovala zhoda v tom, či sa Rusko dostalo do platobnej neschopnosti, alebo nie. Štáty sa do nej spravidla dostanú tak, že buď nemajú peniaze, alebo nie sú ochotné zaplatiť. Na Rusko sa však nevzťahuje ani jedna z týchto podmienok. Čakalo sa preto, kým vynesie verdikt niektorá z autorít.

image

Zmŕtvychvstanie boľševikov: Prečo je bankrot Ruska dvojsečnou zbraňou

Peniaze ležia v depozitári

Či je krajina v platobnej neschopnosti, môže rozhodnúť napríklad Medzinárodné združenie pre swapy a deriváty ISDA so sídlom v New Yorku, často však verdikt vynesie niektorá z troch uznávaných ratingových agentúr. Popri Moody's to môže byť ešte S&P Global Ratings a Fitch Ratings.

Kvôli západným sankciám teraz ani jedna z nich nemôže rating Ruska poskytovať, ale Moody's svoj verdikt k ruskému dlhu napriek tomu vyniesla, uviedol portál časopisu Forbes.

Peniaze, ktoré Moskva veriteľom odoslala, kvôli sankciám uvaleným na Rusko neprešli cez medzinárodné vysporiadacie centrum Euroclear v Belgicku. To zaisťuje hladký priebeh zahraničných platieb. Peniaze tak teraz ležia v ruskom centrálnom depozitári, kde teoreticky môžu byť tak dlho, pokiaľ sa spor medzi Ruskom a Západom nevyrieši.

01 - Modified: 2024-04-25 10:44:27 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:53