Je najstaršou bankou na svete, ale aj najproblémovejším úverovým ústavom krajiny. Až 40 percent z poskytnutých prostriedkov investorom sa jej vracia len s ťažkosťami, alebo vôbec nie. Ide o 46 miliárd eur. Vedenie banky sa v lete pokúsilo stať sa pánom situácie, keď prijalo súbor ozdravných opatrení. Z ťažkej situácie by jej mal pomôcť bankový záchranný fond Atlante, ktorý by mal od nej prevziať nedobytné úvery za 28 miliárd eur. Pomôcť by malo banke aj získanie nového kapitálu v hodnote 5 miliárd eur. Ak by tento zámer nevyšiel, vedenie ústavu by mohlo požiadať vládu o pomoc. Údajne sa už konajú o tom rokovania s EÚ. Podľa európskych pravidiel o sanácii problémových bánk najprv by jej mali pomôcť vlastní akcionári. V Taliansku tkvie problém v tom, že mnohí malí sporitelia vložili svoje peniaze do akcií banky.Reuters
StoryEditor

Taliani zachránia najstaršiu banku na svete. V podstate ju znárodnia

23.12.2016, 08:18
Autor:
TASRTASR
Banka dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami.

Talianska vláda dnes v skorých ranných hodinách schválila záchranný balík pre banku Monte dei Paschi di Siena, najstaršiu na svete (MPS), vo výške 20 miliárd eur. To prakticky znamená jej znárodnenie.

Cieľom tohto kroku je podľa kabinetu čo najlepšie ochrániť úspory občanov a udržať silný a solídny bankový sektor. Uviedol to premiér Paolo Gentiloni po skončení krízového zasadania vlády.

Nedokáže získať kapitál

Vláda zvolala schôdzu ešte vo štvrtok (22.12.) večer po tom, keď MPS uviedla, že nedokáže vlastnými silami získať do 31. decembra čerstvý kapitál vo výške 5 miliárd eur a splniť tak podmienky Európskej centrálnej banky (ECB).

Banka totiž dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Tie odhalili, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť straty zo zlých úverov.

Výbušný krok

MPS začiatkom tohto týždňa spustila predaj akcií, ktorý sa skončil vo štvrtok popoludní. Predstavenstvo banky následne oznámilo, že výnos z predaja nedosiahol cieľovú hranicu 5 miliárd eur.

Monte dei Paschi sa už roky snaží dostať z problémov, ktoré ohrozujú úspory tisícov Talianov. Je však možné, že ani záchranný balík od vlády všetky ich peniaze neochráni. Podľa pravidiel Európskej únie musia totiž investori akceptovať určité straty, až potom môže vláda poskytnúť banke pomoc z peňazí daňových poplatníkov. Pre 40-tisíc drobných majiteľov akcií MPS však bude pomoc od vlády znamenať straty, čo je politicky "výbušný" krok.

01 - Modified: 2024-05-18 21:05:08 - Feat.: - Title: Talianska polícia zabavila vyše 130 fiatov z Maroka kvôli nálepke vo farbách vlajky 02 - Modified: 2024-05-18 17:21:39 - Feat.: - Title: Približne 23 migrantov smerujúcich z Tuniska do Talianska je nezvestných 03 - Modified: 2024-05-15 19:29:34 - Feat.: - Title: Taliansko predáva časť podielu vo firme Eni, aby malo peniaze na zníženie dlhu 04 - Modified: 2024-05-09 10:04:38 - Feat.: - Title: Talianske migračné centrá v Albánsku nezačnú fungovať včas 05 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 01:39