businesstimes.com
StoryEditor

Čínsky exodus. Krajina stráca svoju konkurencieschopnosť a čelí veľkému problému

26.07.2016, 20:17
Autor:
rdurdu
Do Číny prišlo v minulých desaťročiach mnoho spoločností, ktoré sa nechali nalákať na nízke náklady. Dnes sa však situácia otáča.

Donald Trump vo svojej prezidentskej kampani viackrát zaujal svojimi výrokmi. Okrem iného, viackrát tvrdil, že Čína kradne Američanom prácu. Na minulotýždňovom republikánskom konvente uviedol, že "katastrofálne obchodné dohody" poškodili americký výrobný sektor. V niečom mal pravdu, ako píše New York Times.

Čína prilákala viacero investorov, ktorí odišli z USA, na nízke výdavky na platy zamestnancov. Medzi rokmi 1999 a 2011 stratili USA odhadom 2 milióny pracovných miest. Dnes však čínski pracovníci čelia viacerým problémom. Čínska ekonomika spomaľuje, ceny rastú a krajina čelí tvrdej medzinárodnej konkurencii - aj tej z USA. Čínsky pracovný trh sa v posledných rokoch zmenil.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Ako ekonomika rástla, tvorilo sa viacero pracovných príležitostí v mnohých sektoroch a práca vo výrobe pri pásoch prestala byť žiadanou. Manažéri preto museli pracovníkom zvýšiť platy. Miestne samosprávy v Šenzene, ale aj Hong Kongu (a iných priemyselných centrách) zvyšovali úroveň minimálnej mzdy, aby zvýšili životný štandard pracujúcich, ale aj aby vytvorili tlak na spoločnosti, aby produkovali drahšie, vysokokvalitné produkty.

Táto kombinácia zvýšila čínskym pracovníkom platy. Mesačne si na účtoch nájdu v priemere 385 eur, takmer o tretinu viac ako pred 3 rokmi. Platy sú teda vyššie ako v ostatných krajinách regiónu. Pracovníci vo fabrikách vo Vietname zarobia polovicu, v Bangladéši ani štvrtinu platu čínskeho kolegu. To poškodilo čínsku konkurencieschopnosť v porovnaní s USA.

Vracajú sa domov

Štúdia bostonskej konzultačnej spoločnosti z roku 2015 ukázala, že výrobné náklady v hlavných čínskych exportných oblastiach sú takmer rovnaké ako v Štátoch. Ak teda zohľadníme viacero faktorov - platy, produktivitu práce, ceny energií a iné. A firmy reagujú.

Prieskum BCG ukázal, že 24 percent veľkých amerických spoločností aktívne presúva výrobu naspäť do USA, alebo tak plánujú urobiť v nasledujúcich 2 rokoch. V roku 2012 to bolo 10 percent firiem. "Dáva to ekonomický zmysel," uviedol Hal Sirkin, zástupca BSG. "USA sú teraz vo veľmi priaznivej situácii." To znamená viac práce pre amerických pracovníkov v továrňach. Polovica respondentov v prieskume BCG uviedla, že očakáva nárast zamestnancov v USA nasledujúcich 5 rokov. A nie je to len USA, ktorá berie Číne pracovné miesta.

Viacero konkurentov

Posledný prieskum Americkej obchodnej komory v Číne ukázal, že štvrtina respondentov sa z Číny už presunula, alebo tak plánuje urobiť. Polovica z nich chce ostať v Ázii, takmer 40 percent sa presúva do USA, Kanady a Mexika.

Výrobca obuvi Stella International, ktorý sídli v Hong Kongu a vyrába topánky pre viacero firiem (Michael Kors, Rockport a iné) zatvoril jednu továreň v Číne a presunul výrobu do Vietnamu a Indonézie. Spoločnosť Tal, ktorá vyrába oblečenie, plánuje zatvoriť jednu z čínskych továrni a presúva sa do Vietnamu a Etiópie.

Tajvanský Foxconn, známy pre výrobu iPhonov v Číne, plánuje vybudovať 12 tovární v Indii, ktoré zamestnajú zhruba milión ľudí. Očakáva sa, že továreň v západoindickom štáte začne chrliť mobilné telefóny už tento rok.

Problematická nezamestnanosť

Čína je stále najväčším exportérom oblečenia do USA, no čelí čoraz ostrejšej konkurencii z Ázie, hlavne z Vietnamu a Bangladéšu. Ekonomika krajiny spomaľuje, pracovníci preto čelia hrozbe straty zamestnania. Tempo rastu je najnižšie za 25 rokov. Toto spomalenie obzvlášť zasiahlo výrobný sektor čínskej ekonomiky. Oficiálne miesta udávajú, že nezamestnanosť je na úrovni 4 percent.

Niektorí ekonómovia však toto číslo spochybňujú - londýnska spoločnosť Fathom Consulting odhaduje, že nezamestnanosť v Číne je na úrovni okolo 13 percent - trojnásobne vyššia ako v roku 2012.

Problémový oceľový sektor

Pracovníci v čínskych továrňach teda už teraz čelia viacerým hrozbám, no môžu nastať ešte aj ťažšie časy. V mnohých podnikoch panuje prezamestnanosť a jej obmedzenie je nevyhnutné. Čínske ministerstvo pre ľudské zdroje a sociálne zabezpečenie vo februári odhadlo, že 1,8 milióna ľudí príde o prácu len v oceliarskom a uhoľnom sektore. Hlavne oceľový sektor čelí medzinárodnému tlaku, konkurencia obviňuje Čínu z podpory dampingu. Čína sa zaviazala, že výrobu ocele obmedzí, zatiaľ však za svojim sľubom zaostáva (písali sme tu).

Leland Miller, šéf výskumnej firmy China Beige Book International povedal, že "ak niekto tvrdí, že Čína si stále užíva zdravý a obrovský pracovný trh, netuší, o čom hovorí."

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:15