vReuters
StoryEditor

Nízke ceny ropy zasiahli aj najbohatších. Ľudia šetria na luxuse, sťažujú sa obchodníci

27.05.2016, 10:00
Autor:
ČTKČTK
Zákazníci z Perzského zálivu sú šetrnejší, na luxusný tovar míňajú menej. Dôvodom je prepad cien ropy.

Na prvý pohľad to nevyzerá, že by peňaženky ľudí v rijádskom obchodnom centre Centria boli menej plné. Je všedný deň popoludní a ženy so zakrytou tvárou sa prechádzajú chodbami a presúvajú sa medzi obchodmi ako Dior a Burberry. Ale už nenakupujú tak, ako vlani, hovorí manažér obchodu Gucci v obchodnom centre Muhammad Fahmáví.

Pred rokom prešlo dverami jeho obchodu viac ako 100 zákazníkov denne. Teraz, keď ich je 20, je to dobrý deň. Obchody sa zhoršili aj v blízkom klenotníctve Cartier, píše agentúra Bloomberg.

Ľudia šetria

"Ľudia sa boja," hovorí Fahmáví. Dôvodom je ekonomické spomalenie, ktoré priniesol prudký pokles cien ropy. "Nechcú utrácať svoje peniaze."

Priaznivejšie nevyzerá situácia ani v iných obchodných centrách. Cez víkend boli obchody firiem Missoni a Valentino v rijádskom nákupnom centre Al Faisaliah prázdne. V obchode firmy Swarovski si prezeralo tovar niekoľko žien.

Tržby z predaja luxusného tovaru na Blízkom východe sa vlani podľa odhadov konzultačnej spoločnosti Bain & Co. zvýšili len o jedno percento na 8,1 miliardy eur. Tempo rastu spomalilo zo štyroch percent v roku 2014. Pätina respondentov v prieskume uskutočnenom v krajinách Perzského zálivu a zverejnenom minulý mesiac potom uviedla, že znížila výdavky za luxus. O rok skôr to bolo len 13 percent.

Atraktívnejšia Európa

Spomalenie v regióne sa pridáva k ďalším problémom, s ktorými sa výrobcovia luxusného tovaru teraz stretávajú a ktoré znižujú ich tržby, ako slabý dopyt v časti Ázie, silný dolár a teroristické útoky v Európe. Podľa odhadu zväzu talianskych luxusných firiem Fondazione Altagamma zaznamená luxusný sektor v tomto roku rast len dve percentá, čo bude druhý najslabší rok od roku 2009.

Prepad cien ropy od júna 2014 o viac ako 50 percent tiež ovplyvnil zahraničný dopyt. Pre zákazníkov z Blízkeho východu sa vďaka slabému euru stala atraktívnejšia Európa, avšak ani tu neutrácajú tak, ako v minulosti, upozornila v apríli spoločnosť LVMH. Podľa firmy Global Blue objemy nákupov bez dane, tzv. Tax-free, u klientov zo Spojených arabských emirátov, Kataru, Saudskej Arábie a Kuvajtu v marci stagnovali, keď predtým sedem mesiacov za sebou rástli.

3600 eur mesačne na luxus

Blízky východ ale nestratil všetok svoj lesk. Firma Yoox Net-a-Porter nedávno súhlasila, že predá podiel zakladateľovi dubajskej firmy Emaar Properties PJSC, ktorý jej má pomôcť pri expanzii internetového predaja značiek ako Armani v regióne. V Katare, ktorý je v prepočte na hlavu najbohatšou krajinou na svete, obyvatelia a občania vlani minuli mesačne v priemere za luxusný tovar a služby 4000 dolárov (3600 eur).

V roku 2014 to podľa American Express a Mawarid Group bolo 2500 dolárov (2200 eur).

Predajca značky Montblanc v dubajskom obchodnom centre Mauricio Manrique si ale myslí, že súčasný pokles je pravdepodobne len ďalším výkyvom. Za šesť rokov, čo tu pracuje, kedykoľvek sa zdalo, že predaj slabne, prišli Rusi a nabrali si guľôčkové perá alebo peňaženky za 460 dolárov (411 eur). Avšak Bain & Co. upozorňuje, že kvôli poklesu rubľa Blízky východ navštevuje aj menej Rusov ochotných míňať.

01 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 02 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 03 - Modified: 2024-03-21 09:00:00 - Feat.: - Title: Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť 04 - Modified: 2024-03-14 13:00:00 - Feat.: - Title: Trojtonový luxus na baterky: Na Slovensko prišiel top ​elektromobil sveta za 400-tisíc eur 05 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:16