Protesty proti Madurovi trvajú v Caracase už niekoľko dní.Reuters
StoryEditor

Venezuela je na hrane explózie, opozícia vyzýva armádu k neposlušnosti

18.05.2016, 09:41
Autor:
ČTKČTK
Politické napätie vo Venezuele naďalej rastie. Pravicová opozícia ovládajúca parlament vyzvala obyvateľstvo a armádu k neposlušnosti voči ľavicovému prezidentovi Nicolasovi Madurovi.

Jeden z vodcov opozície Henrique Capriles vyhlásil, že ak parlament odmieta dekrét, ktorým prezident v krajine vyhlasuje výnimočný stav, "sú Venezuelčania povinní tento dekrét ignorovať. Ignorujte všetky akty, ktoré považujeme za neplatné, pretože porušujú ústavu," povedal v rozhovore, ktorý poskytol rozhlasu.

Madurov neúspešný protikandidát z prezidentských volieb v roku 2013 zároveň znovu vyzval Venezuelčanov, aby v stredu opäť vyšli do ulíc a žiadali referendum o odvolaní prezidenta. Capriles tiež vyzval armádu, aby si vybrala medzi ústavou a prezidentom Madurom. "Obraciam sa na ozbrojené sily: Hodina pravdy nadišla, je potrebné sa rozhodnúť, či ste pre ústavu, alebo pre Madura," povedal.

Maduro na druhej strane vyhlásil, že referendum nie je "životaschopné" a nebude sa konať. Obvinil pritom opozíciu z "podvodu". Úrady už tiež oznámili, že pochody iniciované opozíciou nebudú povolené.

Experti podľa agentúry AFP poukazujú na nebezpečenstvo "explózie" v krajine vzhľadom na to, že podľa sondáže ústavu Venebarometro 70 percent Venezuelčanov nesúhlasí s tým, ako prezident štát riadi. Maduro v piatok vyhlásil v krajine stav ohrozenia, ktorý opozícia označuje za vyhlásenie výnimočného stavu. Prezident pohrozil konfiškáciou tovární, ktoré zastavili výrobu. Ich majiteľov obvinil, že chcú Venezuelu ekonomicky zraziť na kolená, a sľúbil, že ich za to nechá zatvoriť.

Decembrové parlamentné voľby vyhrala prvýkrát po 17 rokoch pravicová opozícia. Prácu zákonodarného zboru, v ktorom má pravica väčšinu, ale blokuje Najvyšší súd, ktorý podporuje Madura a od volieb anuloval radu zákonov. Odporcovia prezidenta zhromaždili pre referendum asi 1,8 milióna podpisov, pritom im v prvej fáze stačilo len necelých 20-tisíc. Ak uzná celoštátna volebná komisia ich platnosť, bude musieť opozícia nazbierať za tri dni podpisy 20 percent voličov, teda takmer štyri milióny. Až potom bude vyhlásené referendum o odvolaní hlavy štátu.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:42