AldiFlickr/Mike Mozart
StoryEditor

Príbeh ako z telenovely. Dediči najbohatšej nemeckej rodiny sa hádajú o miliardy

09.05.2016, 00:00
Autor:
Jan BrožJan Brož

Zakladateľ diskontného reťazca Aldi Nord a jeden z najbohatších Nemcov Theo Albrecht varoval svojich potomkov pred vzájomnými spormi. Po jeho smrti však vypukol v rodine nezmieriteľný boj o miliardové dedičstvo. Členovia rodiny si nechodia na pohreby a schovávajú pred sebou urny. V mnohom tak dianie v rodine pripomína slávne telenovely. Scenáristi nekonečných televíznych seriálov z prostredia milionárskych rodín nebývajú niekedy ďaleko od reality.

Namiesto fiktívnych mien J.R., Bobby a Miss Ellie z kultového seriálu Dallas o naftárskej rodine Ewing stačí dosadiť skutočné postavy Thea, Bertholda a Cäciliu Albrechtovcov. Namiesto texaského Dallasu potom nemecký Essen a dej by mohol byť takmer skutočný.

Nemeckým klanom Albrechtovcov, ktorý stojí za sieťou diskontných predajní s potravinami Aldi Nord, zúri totiž neľútostná vojna o miliardové dedičstvo a o nadvládu nad predajňami. Kvôli tomu tak vyplávajú prvýkrát na povrch detaily zo života tajomnej a hlboko veriacej rodiny, ktorá si doteraz starostlivo chránila nielen svoje súkromie, ale aj všetko zo zákulisia o fungovaní reťazca, ktorý pred mnohými rokmi ako prvý definoval koncept diskontných predajní. Nemecký týždenník Der Spiegel získal osobné spovede jednotlivých členov aj ich korešpondenciu plnú vzájomného nenávistného osočovania.

Musíte držať spolu, varoval synov Theo Albrecht

Zakladateľ reťazca Theo Albrecht senior svojich potomkov zrejme dobre poznal. "Spoločne ste silní, nikto sa nesmie pokúsiť dominovať," napísal už pred 25 rokmi obom svojim synom Theovi juniorovi a Bertholdovi. On sám sa síce so svojím bratom Karlom rozišiel, reťazec, ktorý sa preslávil obmedzeným sortimentom, neatraktívnym prostredím, radmi pri pokladniach ale o to lákavejšími cenami, si však rozdelili na dve polovice už začiatkom šesťdesiatych rokov.

S bratom si nikdy nekonkurovali, zatiaľ čo Karl sústredil svoje aktivity na juhu vtedajšieho Západného Nemecka, Theov Aldi Nord rýchlo expandoval na severe krajiny. Podobným spôsobom si vytýčili aj zahraničné teritóriá a vďaka tomu potom obaja bratia roky dominovali prvej a druhej pozícii najbohatších Nemcov.

Theovi to dopomohlo k majetku v odhadovanej výške 16 miliárd eur. Smrť Thea seniora v roku 2010 spory v rodinne ešte úplne nerozpútala. Tie prišli až o dva roky neskôr sa skonom jeho syna Bertholda. Smrť mladšieho z oboch súrodencov rozdelila klan na dve nezmieriteľné strany. Na jednej stojí vdova po zakladateľovi Cäcilie zvaná Cilla (88), jej starší syn Theo junior (65) a dlhoročný rodinný právnik Emil Huber (72). Proti nim potom Bertholdova žena Babette a jej päť dospelých detí.

Miesto na pohreb syna išla hrať karty

Výsledkom je to, že Cilla dodnes netuší, kde je uložená urna s pozostatkami jej syna. "Ona (Babette) mojej matke a mne odmieta oznámiť akékoľvek informácie o mieste, kde sa nachádza urna s Bertholdovými pozostatkami. Moja matka a ja tak nemáme žiadne miesto na smútok! To je predovšetkým pre moju matku, ale aj pre mňa, len ťažko znesiteľné," vyhlásil o svojej švagrinej Theo junior.

Tá sa však nenechala odbiť. "Ten, kto sa k môjmu mužovi správal tak zle a nadával mu, ako to za jeho život robil Theo junior a ten, kto sa ako Cilla Albrechtová neobťažoval prísť na pohreb a namiesto toho hral v golfovom klube bridž, ten nemá na mieste posledného odpočinku môjho muža čo hľadať," kontrovala Babette.

Príčinu k týmto obvineniam zadal spor o nadvládu vo vedení nadácie Jakobus Stiftung. Albrechtová s pomocou právnika Hubera vybudovali počas rokov za reťazcom Aldi zložitú majetkovú štruktúru. Spoločnosť dnes ovládajú tri nadácie, v ktorých sú zastúpení jednotliví členovia rodiny, právnik Huber a v menšej miere potom manažéri Aldi. Hlavné slovo v každej nadácii má však len jeden z príbuzných a kľúčové rozhodnutia o ďalšom smerovaní firmy je možné urobiť len v zhode so všetkými tromi nadáciami.

Jakobus Stiftung bola doménou zosnulého Bertholda. Jeho manželka a deti však až po jeho smrti zistili, že právnik Huber dohodol s Bertholdom v roku 2010 spornú zmenu stanov, ktorá im v podstate úplne znemožňovala akýkoľvek vplyv na chod Aldi. Berthold bol pritom v tom čase už veľmi chorý a údajne ani nebol pri zmysloch. Súd tento rok zmenu kvôli formálnym pochybeniam zrušil, rozhodnutie však nie je ešte konečné. Právnik má kontrolovať, či deti žijú skromne.

To pritom nebolo jediné prekvapenie, ktoré na dedičov po smrti Bertholda čakalo. Súčasťou závetu boli nečakané podmienky, z ktorých honorár pre Hubera ako vykonávateľa v neuveriteľnej výške 10,5 miliónov eur bola jednou z tých menej prekvapivých.

Dediči sa mali zaviazať k skromnému životnému štýlu. Ak by sa Huberovi zdalo, že útraty piatich detí a matky presahujú únosnú hranicu, mal zasiahnuť. Cilla obviňuje svoje vnúčatá z prílišného míňania bez zábran. Spolu s Theom juniorom potom Babette tiež vytýkajú, že sa pustila do súdneho sporu s obchodníkom s umením a pravdepodobným podvodníkom Helgom Achenbachom, ktorého viní z podvodu jej muža v hodnote 23 miliónov eur. Počas procesu totiž podľa Cilly vychádzajú najavo záležitosti, ktoré mali radšej zostať v rodine.

Babette na to pripomenula, že nesporná rodinná autorita Theo senior viedol svojho času tiež verejnosťou ostro sledovaný spor so štátom. V roku 1971 bol totiž unesený a opäť prepustený po zaplatení výkupného vo vtedy rekordnej výške siedmich miliónov mariek. Theo chcel po štáte, aby si Aldi mohol výkupné započítať do nákladov.

Vnúčatá tiež odmietajú im predhadzovaný hýrivej životný štýl. Argumentujú okrem iného tým, že jazdia úplne nenápadnými autami a oblečenie chodia nakupovať do predajní s lacnou módou H&M a Zara. Radi by sa pritom zapojili do práce v Aldi, keby im to len strýko Theo umožnil. Ten podľa nich síce káže skromnosť, v skutočnosti však vlastné luxusné sídlo na severonemeckom ostrove Sylt.

Podľa Spiegelu údajne už mali prebehnúť rokovania o vyplatenie Bertholdovej rodiny. Babette a jej deti však verejne vyhlasujú, že svoje podiely predať nechcú a v budúcnosti sa chcú na chode Aldi podieľať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:08