Peniaze. Snímka: Flickr/ Images Money
StoryEditor

Peniaze aj bez práce: Svet experimentuje s garantovaným príjmom

03.03.2016, 13:58
Vláda kanadskej provincie Ontário chce overiť, či sa zavedenie príspevku pre každého obyvateľa, bez ohľadu na to, či pracuje, alebo nie, oplatí.

V kanadskej provincii Ontário spúšťajú pilotný projekt s takzvaným garantovaným príjmom. Tamojšia vláda chce overiť, či sa zavedenie príspevku pre každého obyvateľa, bez ohľadu na to, či pracuje, alebo nie, oplatí. Prvýkrát Kanada garantovaný príjem testovala v 70. rokoch minulého storočia, píše portál iDNES.cz.

Pojem takzvaného garantovaného príjmu pre každého, bez ohľadu na zamestnanie a ďalšie príjmy, sa nad kanadskou politickou scénou vznáša celé roky. Teraz Liberálna strana v Ontáriu chce skúšobný projekt, ktorý bude súčasťou rozpočtu provincie na rok 2016, vyskúšať, informuje server Motherboard.

Ako bude experiment presne vyzerať a koľko bude stáť, sa zatiaľ nevie. V dokumentoch miestnej vlády ale stojí, že sa chystá spolupracovať s najrôznejšími komunitami, výskumníkmi a ďalšími zainteresovanými stranami, aby sa zistilo, ako najefektívnejšie základný príjem navrhnúť a vo finále realizovať.

"Chceme otestovať, či je tento druh príjmu pre našich klientov konzistentnejšou podporou. Či zefektívni podporu pre ľudí s nízkym alebo žiadnym príjmom, a či sa tiež ušetrí v iných oblastiach ako je zdravotníctvo alebo podpora bývania," oznámila kanadskému serveru Motherboard hovorkyňa Ontárijského ministerstva komunitných a sociálnych služieb Alissa von Bargen.

Kanadský experiment zo 70. rokov

O garantovanom príjme, v Kanade známom skôr ako základný príjem, sa nezriedka hovorí ako o futuristickej myšlienke, ktorá sa zrealizuje až vo chvíli, kedy spoločnosť ovládnu roboti a umelá inteligencia.

Prvá skúsenosť so základným príjmom pritom mala severoamerická krajina už v 70. rokoch, kedy podobným experimentom ako teraz Ontário prešlo mesto Dauphin v provincii Manitoba. Dávka pre všetkých mala nakoniec na miestnu komunitu pozitívny vplyv. Ľudia vraj boli zdravší a šťastnejší. Základný príjem tam podľa serveru Huffington Post pomohol znížiť chudobu.

Švajčiari rozhodnú v júni

Garantovaný príjem je aktuálnou témou aj v Európe. O dávke pre každého budú v júni v referende hlasovať Švajčiari. Ak by ju schválili, dostával by každý z nich v prepočte vyše 2 200 eur mesačne bez ohľadu na to, či chodí do práce, alebo nie.

Fínsko chce možnosť garantovaného príjmu najprv overiť pilotnou skúškou. Dospelí Fíni by podľa predbežných návrhov mohli od štátu dostávať mesačne 800 eur. Tento príjem by sa nezdanil a nahradil by všetky súčasné sociálne prídavky. Príslušný návrh má byť dokončený do konca roka.

Holandské mesto Utrecht experiment odštartovalo v januári. Zahrnulo do neho tiež príjemcov sociálnych dávok, aby sa zistilo, aký bude mať základný príjem efekt.

Kritici garantovanej dávky často argumentujú tým, že by ľudia vďaka istote štátnych peňazí prestali pracovať. Experiment v kanadskom Dauphine ukázal, že tam pri zavedení garantovaného príjmu naozaj došlo k miernemu poklesu pracovnej sily. Bolo to ale z veľkej časti kvôli tomu, že sa ľudia začali dovzdelávať, čo si predtým nemohli dovoliť.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:59