sharp_foxconn_reuters
StoryEditor

Japonská legenda končí, prevezme ju jeden z najväčších dodávateľov Applu

25.02.2016, 11:49
Autor:
ČTKČTK
​Taiwanský výrobca elektroniky Foxconn sa chystá prevziať stratovú japonskú firmu Sharp, dlhoročnú ikonu tamojšieho elektronického priemyslu.

Transakcia podľa médií predstavuje najväčšiu zahraničnú akvizíciu v tradične izolovanom japonskom technologickom sektore a zrejme ešte viac upevní postavenie Foxconnu ako jedného z hlavných dodávateľov spoločnosti Apple. Foxconn ale neskôr oznámil, že podpis konečnej dohody zatiaľ odkladá, pretože Sharp na poslednú chvíľu predložil nové podmienky, ktoré je potrebné si vyjasniť.

Podľa zdrojov agentúry Reuters by celková investícia Foxconnu do japonskej firmy mala presiahnuť 5,8 miliardy dolárov (5,3 miliardy eur). Foxconn, známy tiež ako Hon Hai Precision Industry, pôvodne ponúkal za prevzatie Sharpu asi 5,3 miliardy dolárov, ponuku ale neskôr zvýšil.

Sharp dnes oznámil, že Foxconnu predá nové akcie v hodnote zhruba 4,4 miliardy dolárov (4 miliardy eur). Taiwanská firma ale neskôr uviedla, že japonská firma poslala jej vedeniu v stredu ráno "nový kľúčový dokument". Foxconn jej odpovedal, že jeho obsah je pred podpisom dohody potrebné objasniť.

Foxconn by mal mať v japonskom výrobcovi podľa jeho dnešného oznámenia podiel 65,9 percenta a to práve vďaka nákupu nových akcií Sharpu. Firma ich získa v cene 118 jenov za kus, čo je o 32 percent menej, než bola stredajšia záverečná cena akcií na burze v Tokiu. Akcie Sharpu sa po dnešnom oznámení vydali prudko nadol a odpisovali až 20 percent. Investori sa obávajú, že chystané kroky nariedia kapitál viac, než sa čakalo.

Sharp sa podobne ako ostatní japonskí výrobcovia elektroniky dostal do problémov kvôli ostrej konkurencii v Ázii. Podnik s viac ako storočnou tradíciou vyrába obrazovky z tekutých kryštálov (LCD), mohutné investície do tejto výroby sa mu v cenovej vojne s ázijskými konkurentmi ale nevyplatili. Výroba obrazoviek bola doteraz stratová, hoci firma za posledné štyri roky dvakrát dostala pomoc od bánk.

Podnik sa chce teraz stať svetovým dodávateľom obrazoviek OLED, ktoré sú ľahšie, tenšie a pružnejšie než súčasné obrazovky. Masovú výrobu by mal začať do roku 2018, približne v čase, keď by mal Apple zaviesť novú generáciu displejov pre svoje iPhony. Do novej technológie investuje tiež juhokórejský Samsung a konkurenčné LG.

O Sharp sa uchádzalo niekoľko záujemcov. Japonská vláda a vedenie Sharpu dávali spočiatku prednosť ponuke štátom podporovaného investičného fondu Innovation Network Corporation of Japan (INCJ). Viedli ich k tomu obavy, že v cudzích rukách by Sharp mohol prísť o svoje technologické vedomosti v prospech zahraničnej firmy. INCJ navrhoval zlúčiť divíziu obrazoviek so spoločnosťou Japan Display, v ktorej má väčšinový podiel. Sharp ale nakoniec kývol na ponuku Foxconnu, ktorý je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete a ktorý by Sharpu mohol pomôcť s predajom LCD obrazoviek aj v iných častiach regiónu.

Japonský minister obchodu dnes vyjadril nádej, že Sharp sa bude pod novým majiteľom rozvíjať a bude chrániť pracovné miesta a regionálnu ekonomiku.

Foxconn vyrába napríklad väčšinu iPhonov. Výrobnú základňu pre Európu, Blízky východ a Afriku má Foxconn v Českej republike, kde prevádzkuje závody v Pardubiciach a Kutnej Hore. Zakladateľ a generálny riaditeľ Foxconnu Terry Gou dúfa, že prevzatie Sharpu firme pomôže lepšie konkurovať ázijským súperom.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 05 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 01:53