StoryEditor

Islamský štát znížil plat bojovníkom na polovicu, sú za tým nálety spojencov

20.01.2016, 11:52

Islamský štát znížil platy svojich bojovníkov v Sýrii na polovicu. Podľa dokumentu uniknutého na verejnosť za zníženie môžu "výnimočné okolnosti" spôsobené náletmi spojeneckých lietadiel. Tie totiž opakovane zasahujú ropné polia i ďalšie miesta, ktoré pre Islamský štát predstavujú hlavné zdroje príjmov.

Koalícia vedená Spojenými štátmi dlhodobo bombarduje zo vzduchu ropné polia, zásobovacie trasy aj obchody. Od októbra minulého roka tieto ciele zameriava v rámci operácie Prílivová vlna II. Príkaz na zníženie platov prišiel mesiac po začatí operácie.

Zmarili opravy zbombardovaných miest

Podľa serveru Independent dokument zrejme vydalo ministerstvo financií samozvaného kalifátu Islamského štátu - Bayt Mal al-Muslimeen - vo svojej sýrske pevnosti Rakke.

V dokumente sa objavujú citácie z Koránu, podporujúce rozpravu o "džiháde bohatstva a džiháde duše". "Na základe výnimočných okolností, v ktorých sa Islamský štát nachádza, bolo rozhodnuté, že mzdy vyplácané mudžahedínom budú znížené na polovicu. Nikto, bez ohľadu na jeho postavenie, nemôže byť z tohto rozhodnutia vyňatý. Provízie budú odovzdávané dvakrát za mesiac ako doteraz," udáva písomný príkaz.

Americké vládne zdroje už v novembri informovali, že nálety Islamskému štátu citeľne skomplikovali vlastné financovanie. Do budúcnosti sa Spojené štáty zaviazali útoky zosilniť. V decembri sa k útokom na ropné polia Islamského štátu v Sýrii pridala Veľká Británia. Na začiatku januára koalícia spolupracovala aj na nálete, ktorého cieľom bolo zmariť chystané opravy rozbombardovaných miest.

IS prišiel o milióny dolárov

Minulý týždeň Američania zaútočili na centrá s uskladnenou hotovosťou na vyplácanie bojovníkov islamského štátu v blízkosti irackého Mosulu. Zábery z miesta zachytávajú, oblak bankoviek vyhodených do vzduchu a americký generál Lloyd Austin povedal stanici CNN, že "islamisti prišli o milióny dolárov".

"Islamský štát prišiel o veľkú časť zdrojov, potrebných ako na vyplácanie miezd bojovníkom, tak aj na nábor nových členov alebo na svoje propagandistické aktivity," dodal Austin.

Spojené štáty priznali, že za rok 2015 zahynulo pri ich náletoch na Sýriu a Irak najmenej osem civilistov.

Podľa monitorujúcich organizácií nie je jasné, či za smrť štyridsiatich civilistov pri náletoch na mesto Rakka nesie zodpovednosť koalícia vedená Spojenými štátmi alebo Rusko.

01 - Modified: 2008-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico: Zmena parity nie je potrebná
01 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:00