StoryEditor

Zuno banku chce kúpiť ruský oligarcha, ktorý mal blízko k Putinovi

19.05.2015, 09:51
Internetovú banku, ktorá pôsobí v Česku a na Slovensku, chce kúpiť miliardár Michail Fridman.

Na stratovú internetovú banku Zuno si robí zálusk banka ruského oligarchu Michaila Fridmana. Po Sberbank by tak v Česku a na Slovensku mohla čoskoro začať pôsobiť ďalšia veľká ruská banka - Alfa Bank.

V hre o Zuno sú tak podľa zdrojov Lidových novín dvaja finálni záujemcovia: Fridmanova Alfa Bank a francúzsky finančný dom BNP Paribas.

Fridman ponúkol rakúskej skupine Raiffeisen Bank International (RBI) za Zuno banku niekoľko miliónov eur. „Alfa jednoznačne ponúkla viac a až potom bola BNP Paribas. Pôvodne bol ešte jeden záujemca typu private equity (investor súkromného kapitálu - pozn. red.), Ten z toho ale vycúval," uviedol nemenovaný český finančník. "Túto tému nebudeme nijako komentovať," reagoval šéf komunikácie Alfa Bank Leonid Ignat. 

Vzťahy s Putinom ochladli

Fridman pritom v Európe v poslednej dobe už významne investuje. Napríklad pred niekoľkými týždňami sa jeho investičná skupina Letter One dohodla s nemeckou RWE na kúpu jej divízie pre ťažbu ropy a plynu DEA v hodnote vyše päť miliárd eur.

Okrem Fridmana stoja za bankou aj ďalší prominentní Rusi ako sú napríklad podnikateľ a miliardár German Chan a jedným z jej akcionárov je aj bývalý minister zahraničných hospodárskych vzťahov Peter Aven.

Fridman mal podľa maďarského znalca ruských pomerov Gábora Stiera v minulosti dosť blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V poslednej dobe sa však tieto vzťahy údajne skomplikovali - dôvodom by mohli byť práve Fridmanove aktivity na európskom trhu.

Medzi najväčšími ruskými finančnými domami ako VTB, Sberbank alebo Gazprombank, ktoré patria štátu, je Alfa jediná súkromná banka. Po finančnej stránke sa jej darí veľmi dobre. Alfa je relatívne progresívna pri zavádzaní nových technológií.

Rusi ponúkli viac

Na Zuno sa jej podľa všetkého páči jej koncept online banky, ktorý je schopný pôsobiť na viacerých trhoch súčasne. Práve takto bol koncept Zuno od začiatku budovaný.

"Ponuka Alfa Bank sa mala pohybovať niekde okolo 35 miliónov eur, zatiaľ čo BNP mala ponúknuť rádovo menej, okolo dvadsať miliónov eur," uviedol zdroj. Ako už skôr LN informovali, pôvodne bola rakúska skupina RBI ochotná zbaviť sa banky Zuno aj zadarmo.

Jej kumulovaná strata dosiahla od roku 2010 približne 150 miliónov eur.

Informáciu nechceli potvrdiť ani zástupcovia Raiffeisen Bank s tým, že pred publikovaním hospodárskych výsledkov RBI za prvý kvartál tohto roka má banka "tiché" obdobie. "Do tej doby nebudeme publikovať žiadne novinky a informácie," povedal hovorca RBI Christof Danz.

zdroj: lidovky.cz

01 - Modified: 2024-02-13 07:12:47 - Feat.: - Title: Údržba superjachty ruského oligarchu stojí vládu USA sedem miliónov dolárov ročne 02 - Modified: 2023-10-28 12:17:45 - Feat.: - Title: Zomrel Miroslav Bödör. 74-ročný oligarcha vlastnil bezpečnostnú službu Bonul a s Ficom sa stretával na poľovníckej chate 03 - Modified: 2023-09-20 08:07:30 - Feat.: - Title: Arval BNP Paribas rozširuje svoje podnikanie, zamestnať chce ďalších 200 ľudí 04 - Modified: 2023-09-07 19:04:17 - Feat.: - Title: Ukrajinského oligarchu Kolomojského obvinili zo sprenevery. Zelenskyj navrhol, aby bola korupcia vlastizradou 05 - Modified: 2023-09-02 18:41:08 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd uvalil dvojmesačnú väzbu na oligarchu Kolomojského
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 06:04