StoryEditor

Zaplaťte nám za roky otroctva, žiadajú od veľmocí ostrovčeky v Karibiku

11.11.2013, 09:35
Predstavitelia Svätého Vincenta a Grenadíny rozhodli vytiahnuť do boja proti niekdajším koloniálnym mocnostiam.

Drobné ostrovčeky v Karibskom mori o sebe doteraz dávali vedieť len prostredníctvom cestovných katalógov. Teraz sa však predstavitelia Svätého Vincenta a Grenadíny rozhodli vytiahnuť do boja proti niekdajším koloniálnym mocnostiam. Chcú od nich ospravedlnenie a finančné odškodnenie kvôli obchodu s otrokmi.

Tyrkysové more, ideálne podmienky pre jachtárov a častý výskyt hurikánov. To sú hlavné symboly štátu Svätý Vincent a Grenadíny, ktorý sa rozkladá na 33 ostrovoch neďaleko severného pobrežia Južnej Ameriky. Len polovica z nich je obývaná, celkom tam nežije ani 120 tisíc obyvateľov. Napriek tomu sa tamojší predstavitelia rozhodli dať o sebe zvyšku sveta vedieť.

Obchod s otrokmi

Šesťdesiatsedemročný premiér Ralph Gonsalves žiada niekdajšie koloniálne mocnosti, aby sa ospravedlnili za ujmu, ktorú menej rozvinutým krajinám spôsobili obchodom s otrokmi.

Európania tam za otrasných podmienok privážali obyvateľov strednej a západnej Afriky, aby v karibskej oblasti dreli na úrodných plantážach cukrovej trstiny. "Je to najvýraznejší problém dnešnej doby," vysvetľoval predseda vlády britským novinárom.
     
Od Veľkej Británie, Francúzska a Holandska ostrovania okrem ospravedlnenia požadujú aj finančnú kompenzáciu. Ako uvádza britský denník The Guardian, Gonsalves to považuje za svoj ​​osobný záväzok voči všetkým miestnym. Svoj cieľ chce dosiahnuť spoločne s celou dvadsiatkou štátov Karibského spoločenstva, ktorému by jeho štát mal čoskoro začať predsedať.
     
O finančnú náhradu za škody, ktoré karibská kultúra utrpela kvôli rozmachu koloniálnych mocností Európy, usilujú miestni už roky. Dlho sa zdalo, že nemajú nádej so svojimi požiadavkami uspieť. Keď však na ostrov dorazila správa, že Veľká Británia v júni vyplatila Keňanom takmer 20 miliónov libier ako mimosúdne vyrovnanie za útrapy, ktoré sprevádzalo potlačenie povstania Mau Mau v päťdesiatych rokoch, ostrovanom svitla nádej, že by sa aj oni mohli dočkať zadosťučinenia.
     
Od britskej kráľovnej sa ostrovania odtrhnúť nechcú

"Veríme, že fakty aj právo sú na našej strane. Medzinárodné právo je tu na to, aby spravodlivo rozhodovalo o sporoch medzi silnými štátmi a tými slabšími," tvrdí premiér krajiny, ktorá žije prevažne z cestovného ruchu a vývozu banánov.
     
Oslovil preto britskú advokátsku firmu Leigh Day, ktorá zastupovala aj postihnutých Keňanov. Žalobu chce podať na tri najväčšie koloniálne mocnosti s výnimkou Španielska, teda práve na Veľkú Britániu, Francúzsko a Holandsko. "Možno sa obchodu s otrokmi zúčastnili aj iné štáty, ale toto boli hlavní vinníci," myslí si Gonsalves. Ak to bude potrebné, je pripravený sa obrátiť až na súdny tribunál v Haagu.
     
Argumenty, že Veľká Británia svojim kolóniám zabezpečila hospodársky rozvoj aj vzdelávaciu sústavu, ostrovania rázne odmietajú. "Za dve stovky rokov tu Briti postavili iba dve školy. Jednu pre chlapcov a jednu pre dievčatá," vysvetľuje predseda vlády. "Ja som ich za deväť rokov postavil desať," dodáva pre porovnanie.

Svätý Vincent a Grenadíny vyhlásili nezávislosť v roku 1979, o rok neskôr vstúpili do OSN. Stále však zostávajú členmi Commonwealthu a oficiálnou hlavou štátu je britská kráľovná. A ako ukázalo referendum v roku 2009, ostrovania sa väzby na Spojené kráľovstvo vzdať nechcú.

idnes.cz

 

01 - Modified: 2005-09-05 20:38:51 - Feat.: 0 - Title: Na ceny ropy Európa reaguje chaoticky
01 - Modified: 2024-02-28 20:25:54 - Feat.: - Title: Tisíckam obetí ugandských milícií patrí rekordné odškodné 52 miliónov eur, povedal Medzinárodný trestný súd 02 - Modified: 2024-02-05 12:30:00 - Feat.: - Title: Máš rád samotu? Máme pre teba zoznam zabudnutých európskych ostrovov, kde zažiješ slobodu ako nikde inde 03 - Modified: 2023-11-10 10:17:39 - Feat.: - Title: Za prieťahy sudcu Zimányiho zaplatil štát už vyše 40-tisíc eur. Ústavný súd tvrdí, že v talári zlyhal 04 - Modified: 2023-11-24 13:00:00 - Feat.: - Title: V lete tam míňame tisíce eur, dovolenkujeme na nich, ale vieme vôbec, ako vyzerajú? Otestujte sa, či poznáte ostrovy len podľa tvaru 05 - Modified: 2023-08-17 13:39:06 - Feat.: - Title: Uhrík zúri, Republika prehrala súd s lekárom Sabakom. Hnutie sa musí ospravedlniť a zaplatiť mu tučné odškodné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:44