StoryEditor

Desivý odhad na rok 2025: Tretina Európy v chudobe

16.09.2013, 18:00
Humanitárna organizácia varuje, že kvôli sociálnej politike pribudne 25 miliónov chudobných.

Škrty na sociálnych výdavkoch v zadlžených európskych štátoch budú podľa humanitárnej organizácie Oxfam hlavným dôvodom veľkého nárastu chudobných ľudí. Podľa zverejnených odhadov ich pribudne do roku 2025 na starom kontinente až 25 miliónov. Počas nasledujúcich sedemnástich rokov môže v Európe pribudnúť až 25 miliónov chudobných ľudí. Najmä vinou úsporných opatrení zadlžených štátov, tvrdí popredná britská humanitárna organizácia Oxfam.

Celkový počet ľudí ohrozených relatívnym nedostatkom a spoločenským vylúčením by sa tak do roku 2025 mohol vyšplhať na 146 miliónov, čo je takmer tretina celkového obyvateľstva kontinentu. Návrat na životnú úroveň z roku 2007 by vraj mohol trvať štvrť storočia. Oxfam kritizuje osekávanie štátnych rozpočtov, najmä sociálnych výdavkov, ktoré európske vlády presadili v rámci boja s dlhovou krízou.

Tá kontinent postihla v závese za odznievajúcou najostrejšou fázou recesie z rokov 2008 až 2009. Drastické úsporné opatrenia podľa humanitárnej organizácie dlhové bremeno nestabilizovali a len zvýšili nerovnosť a zadusili hospodársky rast. "Šetrenie len zhoršuje už aj tak zlú ekonomickú situáciu vo Veľkej Británii a v mnohých častiach Európy. Škrty v sociálnych výdavkoch a verejných službách sa odrazia na klesajúcich príjmoch a rastúcej nezamestnanosti, " tvrdí Max Lawson z Oxfamu.

Počet nezamestnaných je podľa organizácie stále príliš vysoký a mzdy nestíhajú infláciu. Výsledkom je stav, kedy každá desiata pracujúci domácnosť v Európe žije v chudobe, čo by sa mohlo so stupňovaním škrtov ďalej zhoršiť.

Kto je vlastne chudobný?

Oxfam používa oficiálnu definíciu chudoby Európskej komisie, ktorá pracuje s relatívnymi mierkami a konceptom sociálneho vylúčenia. Ľudia spadajúci do tejto kategórie majú v porovnaní s ostatnými obyvateľmi domovského regiónu či štátu "tak nízke príjmy a životnú úroveň, že majú problémy so zapojením do bežných ekonomických, sociálnych a kultúrnych aktivít". Rizikom chudoby sú podľa únijných štatistikov ohrození ľudia zarábajúci menej než 60 percent mediánového príjmu.

Zatiaľ čo sa eurozóna spamätáva z najdlhšej recesie vo svojej histórii a v uplynulom kvartáli prvýkrát po roku a pol zaznamenala expanziu hospodárskeho výstupu, nezamestnanosť sa drží tvrdošijne vysoko. V júli predstavovala 12,1 percenta, medzi mladými ľuďmi do 25 rokov je bez práce dokonca každý štvrtý.

Podľa Oxfamu musia európski štátnici zmeniť prístup k úsporným opatreniam. "Jedinou skupinou, ktorá profituje zo škrtov, je najbohatších 10 percent ľudí, ktorých podiel na celkových príjmoch vzrástol, zatiaľ čo najchudobnejším klesol. Veľká Británia, Grécko, Írsko, Taliansko, Portugalsko, Španielsko - krajiny, ktoré idú v šetrení najďalej - sa čoskoro zaradia medzi tie s najväčšou nerovnosťou," myslí si Lawson.

Podľa údajov Európskej komisie trpí "vážnou hmotnou núdzou" 40 miliónov občanov EÚ. Rovnaký počet ľudí si každý druhý deň nemôže dovoliť na tanieri mäso. Z 500 miliónov obyvateľov EÚ je 116 miliónov "ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením". V Spojených štátoch je na potravinové lístky odkázaných 47 miliónov ľudí, teda zhruba každý siedmy človek. Podľa správy Európskej komisie sú trvalou chudobou najviac ohrození mladí ľudia, migranti a slobodní rodičia.

Najviac sa situácia zhoršila v Bulharsku

Od začiatku krízy v roku 2008 sa podľa Európskej komisie riziko postihnutia chudobou zvýšilo v takmer polovici z 27

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

Chudoba ako predpoklad úspechu?

Európa príde o dva milióny pracovných miest

Podrobnejšie o európskom oživení

členských štátov EÚ. Najviac sa situácia zhoršila v Bulharsku, kde je biedou či sociálnym vylúčením ohrozený každý druhý. Medzi európskymi štátmi panujú veľké rozdiely.

Kým Nemecko zostalo šíreniu chudoby relatívne ušetrené, v Grécku si čoraz viac ľudí nemôže dovoliť zdravotné poistenie. V Taliansku vzrastá počet bezdomovcov, najmä z neúplných rodín, v ktorých otcovia často končia na ulici, pretože sa snažia udržať základnú životnú úroveň svojich detí.

Kvôli šíreniu chudoby Červený kríž distribuuje potravinovú pomoc v 20 krajinách Európskej únie. Len v Španielsku sú na darovanom jedle závislé tri milióny ľudí. Organizácia, ktorá pravidelne organizuje zbierky na pomoc tretiemu svetu, sa musí čoraz viac zameriavať na problémy v domovských krajinách. Jej španielska pobočka vlani distribuovala 33 miliónov kilogramov potravinových výrobkov. Cez 20 tisíc osôb tiež podporila pri zabezpečovaní vody, elektriny alebo pri platení nájmu.

Rumunská pobočka poskytuje potravinovú pomoc založenú na daroch od roku 2009. Tri milióny ľudí žijú v absolútnej chudobe a 40 percent populácie v chudobe relatívnej. Červený kríž tú vlani rozdal viac než 500 tisíc kilogramov potravín viac ako 81 tisícom rodinám v núdzi.

(Zdroje: CNBC, Oxfam, Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 03 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 04 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 05 - Modified: 2024-02-06 15:14:52 - Feat.: - Title: Filipíny zaviedli potravinové poukážky na zníženie hladu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 20:35